Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 meglepő tény – így hat a válás az egészségedre

5 meglepő tény – így hat a válás az egészségedre

alvásimmunrendszerválás
0

Írta:

A házasság vége az egészségre is nagy hatással van.

Álmatlanság

Nem várt meglepetést okozhat egy folyamatban lévő válás során a hirtelen jött álmatlanság. Az „insomnia” jelensége azonban nem ritka a váló feleknél. Az alvás hiánya komoly problémákkal járhat. Az álmatlanság abból is adódhat, hogy próbálsz kialakítani egy új napi rutint és erősnek látszani a gyerekek miatt (ha vannak). A szakértők szerint ez egy “másodlagos álmatlanság”, mivel egy adott életesemény miatt következik be. Ez azonban könnyen hosszú távú problémává válhat, ha nem kezelik megfelelően. Ha azt tapasztalod, hogy álmatlanságban szenvedsz (bármilyen okból kifolyólag), keresd fel az orvosodat a hatékony kezelés érdekében.

Legyengült immunrendszer

Ha éppen egy válás közepén tartasz, a mentális leterheltség miatt fogékonyabb lehetsz a betegségekre. A stressz az egyik legáltalánosabb kísérője a válás előtti és utáni állapotnak, ez pedig óriási hatással van az egészségedre. Az immunrendszer veszélybe kerül, így jobban ki vagy téve annak a kockázatnak, hogy elkapd a vírusokat, a fertőzéseket, vagy éppen megsérülj. Érdemes kipróbálni a meditációs technikákat, vagy olyan mozgásformákat, mint a jóga vagy a pilates (van, akinél az intenzívebb sportok válnak be stresszlevezetés gyanánt, mint amilyen a futás), hogy megpróbáld helyreállítani a lelki békédet.

valas2.jpg ()

Súlynövekedés

A gyász egy rendkívül erőteljes érzelem. Éppen ezért a frissen elvált embereknél a depresszió járhat jelentős súlygyarapodással is. A szomorúság és az önértékelési zavarok vezethetnek falási rohamokhoz, az ételhez való meneküléshez. Ha érzed, hogy meglendült a mérleg nyelve, vegyél erőt magadon, és a konyha helyett vezesd le a stresszt a konditeremben.

Edzéshiány

Sokan abbahagyják az edzést, mivel el vannak foglalva a válással. A válás folyamata gyakran jár testi-lelki kimerültséggel, így az embernek nincs ereje fejleszteni a testét, még a legegyszerűbb edzés is komoly kihívásnak ígérkezhet. Próbálj meg fokozatosan visszatérni az általad kedvelt mozgásformához, eleinte csak hetente egyszer, majd folyamatosan növeld a mennyiséget.

Hangulatzavarok

Egy olyan jelentős életesemény, mint a válás, fokozott stresszhez és a depresszió kialakulásához is vezethet. Emellett a nők a hormonális tényezők hatására, amelyek befolyásolni tudják az agyban található vegyi anyagokat, hajlamosabbak a hangulati zavarokra, mint a férfiak. Ha érzed, hogy külső segítségre lenne szükséged, hogy megküzdj a szélsőséges érzelmi reakcióiddal, mindenképpen keress fel egy pszichiátert.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X