Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ijesztőnek tűnő, de szuperegészséges étel

7 ijesztőnek tűnő, de szuperegészséges étel

egészségételghígoji bogyókakaóbabkelkáposztakendermag
0

Írta:

Előfordult már veled, hogy az élelmiszerbolt polcai közt sétálva belebotlottál egy olyan furcsaságba, mint a kelkáposzta chips, amit egyszerűen nem tudtál hová tenni?

Vagy az étteremben inkább kihagytál egy jónak hangzó ételt, mert kendermagot tartalmazott? Nem te vagy az egyetlen, aki a látszólag egzotikus ételeket ijesztőnek tartja – legalábbis, amíg meg nem kóstolja!
Íme néhány élelmiszer, amitől lehet, hogy egy kicsit tartasz, de hidd el, érdemes kipróbálni!

Ghí

Nem egyenlő a hagyományos vajjal, amit a hűtődben tartasz. A ghít, azaz a tisztított vajat sokkal hosszabb ideig főzik, hogy minden nedvesség elpárologjon belőle. Karamellizált és szűrt, ennek köszönhető az enyhe diós íze. Főleg az indiai konyha használja, de tésztához és rizshez is adhatjuk. Nagyon finom fokhagymás kenyérhez, spagettihez vagy húsgombóchoz is.

Cirok

Hasonlóan a kukoricához, a ciroklisztnek magasabb a fehérje- és zsírtartalma. Számos gluténmentes lisztkeverékhez hozzáadják, sütéshez és főzéshez is kiváló. Sokan félnek tőle a neve miatt, pedig nagyon finom: ha beleforgatjuk a krumplit, és így sütjük ki, sokkal ropogósabb lesz, de önmagában is ínycsiklandó snacket lehet készíteni belőle.

Goji bogyó

Ez a piros bogyós gyümölcs tele van antioxidánsokkal. Nem csak frissen, hanem aszalt formában is megőrzi értékes tápanyagait. Ízletes önmagában, de süteménybe keverve is. Zabpehely mellé is bátran fogyaszthatod.

kakaobab2.jpg ()

Kakaóbab

A kakaó a forrása az összes kakaó- és csokoládé terméknek, de feldolgozás közben rengeteg hozzáadott cukrot és tejterméket kap. A kakaóbab neve elég furcsán hangzik, de valójában tele van vitaminnal és ásványi anyaggal: béta-karotin, aminosavak, kalcium, cink, vas, magnézium. Néha rágcsálj el egy-két szemet, díszítsd vele a fagyit vagy a kedvenc sütidet.

Kendermag

Zsemlemorzsa helyett használhatod panírnak csirkéhez, halhoz vagy tofuhoz. A kendermag tele van magnéziummal, vassal, káliummal és rosttal, tehát szupertápláló! Nincs más dolgod, mint a nap folyamán enni még egy kis joghurtot, hogy megfelelően kioldódjanak a magokból a hasznos anyagok.

Vegán krémsajt

Krémsajt tej nélkül? Igazán furcsán hangzik, de érdemes kipróbálni reggelire egy szelet pirítóssal. Ugyanúgy alkalmazhatod, mint az „igazi” krémsajtot. Mivel az étel a nevéhez hűen vegán, akkor is fogyaszthatod, ha allergiás vagy a tejtermékekre.

Kelkáposzta chips

A legtöbb ember tudja, hogy a kelkáposzta a szupertáplálékok osztályába sorolható, de sokan félnek az elkészítésétől. Aggodalomra azonban nincs ok! Az élelmiszerboltokban vásárolhatsz ilyen chipset előrecsomagolt változatban, de otthon is elkészítheted: vágd apróra a friss kelkáposztát, terítsd le egy tepsiben, szitálj rá olívaolajat, majd süsd 20 percig 180 °C-on.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X