Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez az 5 legpiszkosabb dolog, amivel érintkezhetsz

Ez az 5 legpiszkosabb dolog, amivel érintkezhetsz

baktériumegészségfertőzéskézmosáskórokozópiszkos
0

Írta:

Mindenhová magaddal cipeled az antibakteriális gélt, kezet mosol étkezés előtt, reménykedve abban, hogy elkerülöd a lebetegedést. De mi a helyzet valójában?

1. Szappanadagoló

Megmosod a kezed, miután használtad a WC-t, de a baciktól védő automata még nagyobb bűnös lehet. Ugyanis aztán érinted meg, mikor már beszennyezted a kezed a WC fülke reteszén hemzsegő bacikkal. A nagyobb baj akkor van, mikor az automatában nincs szappan. A víz ugyanis önmagában nem öli meg az organizmusokat, ezért mindenképp moss szappannal kezet úgy, hogy legalább 20 másodpercig dörzsölöd vele a kezed. Aztán vegyél papírtörölközőt, hogy megszárítkozz, majd a papírral fogd meg a kilincset, mikor távozol.

piszkos2.jpg ()

2. Liftgomb

Biztosan te is rohantál már, hogy időben beérj az irodába, és jó párszor megnyomtad a lift gombját. Hány másik ember köhögött bele a tenyerébe, vagy használta a mosdót, miután megtette ugyanezt?  A lift gombja szennyeződhet az ember szájában és a bőrén lakozó organizmusokkal, de jó hír az, hogy nem olyan mértékben, hogy betegséget okozzon mindaddig, míg meg nem érinted az arcod, vagy nem étkezel a bepiszkolódott kezeddel. Használj antibakteriális gélt, vagy moss kezet szappannal, amint lehet.

3. ATM automaták

A pénzügyi tranzakciók külön figyelmet érdemelnek, így a bacik is lesben állnak az automata billentyűzetén, miközben te gyanútlanul elintézed pénzügyeid. Sok ember érinti meg a gombokat ásítás vagy orrfújás (vagy még rosszabb) után. A legjobban úgy védekezhetsz ez ellen, ha egy tollat használsz a gombok nyomkodásához. Moss kezet vagy használj antibakteriális gélt, amint lehet, mielőtt a bacik elkezdik piszkos munkájukat.

4. A mikró gombjai

Mikor takarítottad le és fertőtlenítetted az irodai mikró gombjait? Valószínű, hogy nem mostanában. Egy irodai környezetben a közös, de senki által nem takarított mikrót teljesen beboríthatják a szennyeződések. A szappan és a víz nem elég ezek eltakarításához. A mikró gombjait töröld át tisztítószerrel, így eltávolíthatóak róluk az ételmaradékok is. Kérd meg a takarítókat, hogy ezután ők is tegyék meg ezt – fertőtlenítő szereket használva.

5. A nyilvános WC fülke belső zárja

Gondolj csak bele: használod a WC-t, majd elfordítod a zárat, hogy kilépj. Mindenki ugyanezt teszi. És megérinted be-és kilépéskor is, dupla bajt hozva magadra. Ha nem használsz egy zsebkendőt a zár kinyitásához és becsukásához, feltételezhetően beszennyezted a kezed. Ne nyúlj az arcodhoz, a szádhoz vagy a szemedhez, mielőtt nem mosol kezet vagy használsz antibakteriális gélt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X