Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért alszunk rosszul idegen helyen?

Miért alszunk rosszul idegen helyen?

alváséber alvásébredéspihenésREM fázis
0

Írta:

Nagyon gyakori, hogy az emberek rosszul töltik első éjszakájukat idegen helyen, de ebben nincsen semmi furcsa, hiszen ilyenkor az agy egyik fele sokkal éberebb, mint a másik.

Tudósok 35 embert kértek fel, hogy egy laboratóriumban töltsenek el néhány éjszakát, miközben folyamatosan figyelték az agytevékenységüket. Fejlett képalkotási módszerek segítségével megállapították, hogy a számukra idegen helyen töltött első éjszakán az alanyok agyának bal féltekéje sokkal éberebb volt, mint a jobb.

A jelenség nagyon hasonló ahhoz, ahogy a tengeri emlősök alszanak, amelyeknek egyik agyféltekéje folyamatosan ébren van, megakadályozandó, hogy túl mélyre merüljenek álmukban.

, Image: 10387818, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Free

A kutatás során arra is fény derült, hogy minél nagyobb volt a különbség a két agyfélteke aktivitása között, az alanyok annál nehezebben aludtak el. A megfigyelés során a kutatók sípoló hangot játszottak le az alvók mindkét fülébe. Megfigyelték, hogy a bal agyféltekének stimulálásáért felelős jobb fület ért hanghatás sokkal gyorsabban ébresztette fel az alvókat.

Az, hogy az agy egyik fele éberebb idegen helyen, valószínűleg evolúciós túlélési stratégia, a bal agyfélteke tulajdonképpen egyfajta éjszakai őrséget lát el, ha nem ismerős környezetben hajtjuk álomra fejünket.

A tudósok most azt vizsgálják, vajon ki lehet-e kapcsolni valahogy ezt az agyi reakciót, hogy a sokat utazó emberek könnyebben tudjanak elaludni az első éjszakákon. Egy működő megoldásért az üzletemberek és diplomaták kimondottan hálásak lennének.

Forrás: Livescience


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X