Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 étel, amely megnehezíti az éjszakai alvást

5 étel, amely megnehezíti az éjszakai alvást

álmatlanságalvásalvászavaregészségegészséges táplálkozásesti evésfáradtságinszomniapihenés
0

Írta:

Ezeket az ételeket inkább ne edd lefekvés előtt, nem biztos, hogy jól fogsz tudni utánuk aludni!

Alvásűző: Tartósítószert tartalmazó ételek és füstölt húsok

Felejtsd el a sonkás szendvicset vacsorára! A sonka, szalonna, kolbász és füstölt húsok nagy mennyiségben tartalmaznak tyramine nevű aminosavat, amely arra ingerli az agyat, hogy noradrenalint bocsásson ki – ez egy agystimuláns, mely éberré és feszültté tesz.

Alvásűző: Csokoládé

Innál egy kakaót az esti tévézés közben? Sok ember érzékeny a koffeinre, ami a kakaóban is megtalálható. Ráadásul a csoki tyrosine-t is tartalmaz, amely egy serkentő aminosav, vagyis ahelyett, hogy mély álomba merülnél, sokkal inkább felélénkülsz tőle.

Alvásűző: Energiaitalok

Az energiaitalok, magas koffein és taurin tartalmuk miatt fokozzák az éberséget és az adrenalin termelődését. Friss tanulmányok szerint bármilyen korán is isszuk nappal az energiaitalt, nem leszünk képesek rendesen aludni, vagy egyáltalán időben elaludni éjjel.

alvas2.jpg ()
Alvásűző: Paradicsomszósz, chili, pizza és fűszeres ételek

Az alvási problémák hátterében gyakran emésztési zavarok állnak. Sokan nincsenek tisztában ezzel az összefüggéssel. A savas és fűszeres ételek refluxot és gyomorégést okozhatnak, de akár más olyan tünetet is, amelyek megzavarhatják az alvást.

Alvásűző: Alkohol

Egy-két pohár ital, mondjuk vörösbor, vacsora után nyugtató hatású, de néhány óra múlva szó szerint visszaköszön, hogy meggátoljon az alvásban. Mivel az alkohol dehidratál is, vizelési ingert is érzünk, ami miatt sokszor felébredünk éjszaka. A bornak egyébként magas a tyrosine tartalma is, amely élénkít.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X