Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért kimerülten ébredsz

7 ok, amiért kimerülten ébredsz

alvásébredésfáradtságkimerültségreggel
0

Írta:

Újra és újra, minden reggel fáradtan ébredsz, és már reggel 8-kor híján vagy az energiának? Gondolkodj el rajta, vajon mi lehet ennek az oka!

1. Kihagytad a tegnapi edzést

A mozgás kalóriát és energiát is éget. Ha túl sok energiád van, nem fogsz egyhamar elaludni. Ragaszkodj egy rendszeres edzési rutinhoz, mozogj heti 3-4 alkalommal és az alvás is jobban fog menni.

2. Sokáig maradtál fent csetelni vagy a Facebook-on nézelődni

Tudjuk, hogy őrült nehéz leszakadni a virtuális világról, de sokszor előfordul, hogy este bekapcsolod a géped, hogy megnézd az e-mailjeidet, aztán hopp egy-két óra el is telt. Fontos, hogy a tervezett alvás előtt fél-egy órával kapcsolj le minden világító dolgot, legyen az telefon, tévé vagy laptop. Ezek ugyanis stimulálják az agyad, és lekapcsolás után időre van szüksége a szürkeállományodnak, hogy ugyanúgy lenyugodjon, mint a tested. Inkább vegyél egy forró fürdőt, olvass könyvet vagy nyújtsd az izmaidat lefekvés előtt.

alvas2.jpg ()

3. Jó kis házikolbászt ettél hagymával vacsira

A gyomorégés alváskor a leggyötrelmesebb, mikor a büfitől és az égő nyelőcsövedtől nem tudsz aludni. Ha ilyen miatt nem tudsz aludni, vagy felkelsz az éjszaka közepén, reggel is fáradt leszel. Legjobb, ha esténként kerülöd a fűszeres ételeket, citrusos gyümölcsöket, paradicsomszószt és hasonló, emésztési zavart okozó ételeket.

4. Túl sok koffeint fogyasztottál

A koffein nem csak éberséget, de gyomorégést is okoz. Ha úgy gondolod, hogy a kávéfogyasztási szokásaid miatt nem alszol megfelelően, javasoljuk, hogy az utolsó kávédat délután idd meg.

5. Elpusztítottál egy üveg vörösbort az este

Ha lefekvés előtt iszol bort, nem csak pisilni kell felkelned majd, de az alkohol megzavarhatja az alvásmintádat. Még ha mély álomba is zuhansz tőle, alkoholos állapotban sokkal többet forgolódsz és dobálod magad alvás közben, ráadásul a másnap mindig pocsék.

6.  Elfelejtetted némára állítani a telefonod

Nem gond, ha a fejednél van a telefon éjjel, de ki akar arra ébredni, hogy hajnalban sms-t kaptál? Ha valami hirtelen felébreszt az éjszaka közepén, úgy érzed, mintha egy minutumot sem aludtál volna. Tehát minden ilyen eszközt – telefon, nyitott ablak, ventilátor – evakuálj éjszakára, nehogy felkeltsenek. Ha van olyan, amit nem tudsz – szomszéd kutya ugatása – akkor vegyél drogériában anatómiailag formázott kényelmes füldugót.

alvas3.jpg ()

7.   Kattog az agyad

Mindegy, hogy jó vagy rossz dolgon, de ha túl sokat gondolkodsz, nem jönnek az álommanók. Legyen egy jegyzetfüzet az ágyad mellett, és alvás előtt írj le minden dolgot, ami a fejedben van, vagy ha emlékeztetni akarod magad másnap. Így felszabadítod az agyad a felesleges munkától, és könnyebben elalszol.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X