Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 meglepő dolog, ami hatással lehet a termékenységedre

8 meglepő dolog, ami hatással lehet a termékenységedre

diétaétkezésszüléstáplálkozásterhességtermékenység
0

Írta:

Mint tudod, a babatervezésnél alapvető, hogy te és a párod megfelelő egészségi állapotban legyetek. Íme néhány hétköznapi taposóakna, amiket nem árt kikerülni!

 

Gyorskaja

Azon túl, hogy egyébként is óva intünk tőle, ha picit terveztek, pláne felejtsd el az olajban úszó hamburgereket és sült krumplikat. Ugyanis nem csupán nyoma sincs bennük az ilyenkor kiemelt fontosságú összetevőknek (telítetlen zsírsavak, cink, D-vitamin és B6), de az ilyen ételek akadályozzák a szükséges hormonok – progeszteron, inzulin és tesztoszteron – termelődését is.

Rossz szájhigiénia

Egyre több kutatási eredmény igazolja, hogy a szájban kialakuló gyulladások, vérzések vagy egyéb rendellenességek közvetlen hatással vannak a termékenységre. Ha például gyakran vérzik az ínyed, az az immunrendszered gyengeségére, vérszegénységre és más problémákra utalhat, ezek pedig mind növelik a kockázatot. Amikor teherbe esel, a kalcium-szükségleted lényegesen megnő, ezért ügyelj a fogaidra és az ínyedre!

Túlsúly

Bizony, szomorú, de így igaz: a túlsúly nagyban befolyásolja azt, mikor kopogtat a gólya. Mégpedig azért, mert felborítja a hormonális egyensúlyod és a ciklusodat, így pedig az ovulációd idejét is. Nem beszélve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas koleszterinszint kockázatáról, hiszen az utóbbi terhességi cukorbetegséghez is vezethet.

Gyógyszerek

Könnyű nyugtatókat vagy stresszoldókat szedsz? Bár a legtöbbjük ártalmatlan, babatervezéskor mégis érdemes félretenni őket, és valami természetes lazító módszerre – pl. jógára – váltani, mivel a tabletták segítik a prolactin nevű hormon termelődését, ami a megtermékenyülés gátja lehet.

termekeny2.jpg ()

A korod

Egyáltalán nem szeretnénk neked a korai gyermekvállalásról papolni, csupán azért mondjuk, hogy kevésbé aggódj, ha mondjuk 33 évesen nem esel azonnal teherbe. A termékenység szintje a nőknél 32 év felett lassan csökkenni kezd, ami persze nem jelenti, hogy ha elmúltál 32, fel kell adnod, csak kicsit nagyobb odafigyelés és több türelem szükségeltetik.

Anyatejes táplálás

Ha esetleg már a második vagy harmadik picit tervezitek, és az előzőt még szoptatod, könnyen megeshet, hogy nem termékenyülsz meg olyan könnyen. Ez pedig azért van, mert a már említett prolactin nevű hormon szükséges az anyatej termelődéséhez, ám az ovulációt nem támogatja.

Síkosítók

Jó, tudjuk, hogy a „gyártási szakaszt” még sokkal kellemesebbé tehetik, ám bizonyos síkosítók a termékenységedre nem lesznek jó hatással. Már azáltal, hogy érintkeznek a spermiumokkal, csökken azok „hatékonysága”, így azt javasoljuk, hogy az ominózus alkalmakkor inkább hagyjátok el őket.

Méhpolipok vagy ciszták

Ezek a bosszantó, de általában veszélytelen kinövések a méhfalon megtapadva sajnos éppen elegek ahhoz, hogy megakadályozzák a teherbe esést. Szerencsére gyorsan eltávolíthatóak sebészeti vagy akár gyógyszeres úton, de több szempontból is fontos, hogy ne hanyagold el őket!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X