Főoldal > EGÉSZSÉG > Antioxidánsban gazdag étrend javíthat a spermium minőségén

Antioxidánsban gazdag étrend javíthat a spermium minőségén

antioxidánsegészségsperma
0

Írta:

Megtaláltad életed párját, és szeretnél tőle minél egészségesebb gyereket? Ehhez lehet, hogy elég, ha odafigyelsz az étkezési szokásaitokra, és minél több antioxidánsban gazdag élelmiszert (mint amilyen a brokkoli vagy a paradicsom) csempészel az étrendetekbe, hogy annál nyugodtabb lehess a spermiumok minőségét illetően.

 

Több vitamint és nyomelemet?

A közelmúltban napvilágot látott tanulmány készítői vizsgálatuk során úgy találták, hogy azoknak a középkorú férfiaknak a hímivarsejtjeiben volt kevesebb a DNS-törés, akik étrendje a legtöbb C- és E-vitamint, folsavat és cinket tartalmazta. Ez azért fontos felismerés, mert a DNS-szál töréseinek száma utal a spermium genetikai minőségére, ami az életkor növekedésével romlik. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy eredményeik csak a meglévő kapcsolatot mutatják az antioxidánsok fogyasztása és a hímivarsejtek minősége között, és nem igazolnak ok-okozati összefüggést.

A vizsgálat során 80, olyan huszonkettő és nyolcvan év közötti önkéntes hímivarsejtjének DNS-töredezettségét vizsgálták, akik étrendjükről is részletes kérdőívet töltöttek ki.  Kiderült, hogy azok körében volt a legkisebb a DNS-károsodás, akik a napi ajánlott mennyiség, a mintegy 90 milligramm C-vitamin többszörösét, átlagosan 700 milligramm C-vitamint vittek be a szervezetükbe naponta. (Ebből a vitaminból egyébként az akár napi kétezer milligramm bevitele is biztonságosnak mondott.)

antiox2.jpg ()

Ugyanakkor a hatásuk a hímivarsejtek minőségére enyhébb volt, a kutatók mégis hasonló eredményt kaptak az olyan antioxidánsok esetében is, mint az E-vitamin, melyből a napi ajánlott mennyiség 15 és 1000 milligramm között van, vagy a folsav, melyből naponta 400-1000 milligramm ajánlott és a cink, melyből naponta legalább 11, de legfeljebb 40 milligrammot érdemes fogyasztani.

Élettől duzzadón

Érdekes megtapasztalás volt az is, hogy a fiatal, 45 év alatti férfiak esetében a kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott antioxidánsok mennyisége és a hímivarsejtek minősége között. A kutatók szerint ennek oka, hogy ebben a korban viszonylag kevés romboló hatású oxidatív stressz éri a spermiumokat. 

“Azok az emberek, akik helyesen étkeznek, vélhetően egy csomó más egészséges dolgot is tesznek” – emelte ki a vizsgálattal kapcsolatban a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa. Andrew Wyrobek vezető kutató ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az étrend egyéb összetevőinél nem igazoltak ilyen jellegű kapcsolatot, azt csak az antioxidánsok esetében találták érvényesnek. A tudós egyben óva intett attól, hogy külön szedett kiegészítőkkel biztosítsuk a szükséges vitaminmennyiségeket, szerinte ezeknek az összetevőknek az optimális felszívódását a megfelelően megválogatott ételeinkkel és italainkkal érdemes megoldanunk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X