Főoldal > EGÉSZSÉG > Elképesztő hibák, amit akár a te orvosod is elkövethet

Elképesztő hibák, amit akár a te orvosod is elkövethet

betegségdiagnózisegészséggyógyulásorvostévedés
0

Írta:

A háziorvosod tisztában van a jelenlegi állapotoddal? Helyes! Az időszakos és rendszeres orvosi vizsgálatok részét képezik az egészséges életnek. Van azonban pár dolog, amiben az orvosok tévedhetnek, és van néhány olyan betegség, melynek kapcsán gyakran elő is fordul tévedés!

1. Magas vérnyomás

A hiba, amit az orvosod elkövet: életmódváltás javaslása helyett gyógyszert ír fel.

A kutatások azt bizonyítják, hogy az étkezési és életmódbeli szokások megváltoztatásával a kissé magas vérnyomás kezelhető. Természetesen a kórosan magas vérnyomást gyógyszerrel kell kezelni, ez nem kérdés. A felmérések szerint azonban az orvosok csupán a 150/95-ös értékekkel rendelkezők harmadának javasoltak életmódváltást, pedig az segíthet csökkenteni a magas értéket.

A helyes út: Tartósan 140/90-es vagy a fölötti értékek esetében szükséged van gyógyszerre, de érdemes ekkor is odafigyelni a táplálkozásra, rendszeresen mozogni és szükség esetén leadni pár kilót.

2. Asztma

A hiba, amit az orvosod elkövet: kezeli a sípolást, nem megelőzi.

A leggyakoribb krónikus gyerekbetegség, a kicsik 9%-át érinti az asztma. A betegséget azonban ma már remekül lehet kezelni és ellenőrzés alatt tartani. Az inhalációs kortikoszteroidok csökkentik a légúti gyulladások szintjét és gyakoriságát. Sok szülő azonban nem tartja fontosnak a gyógyszer megvételét, a beteg gyerekeknek azonban szükségük lenne rá, hogy a tüneteik enyhülhessenek.

A helyes út: Ha a gyermeked már elmúlt 5 és asztmás tünetek kínozzák hetente háromszor, vagy havonta kétszer felkelti a nehézlégzés, fontos, hogy beszedje a gyógyszerét. Ha a tünetek súlyosbodnak, a végén többre is szüksége lehet, mint napi egyszeri gyógyszerszedés.

3. Enyhe hátfájás

A hiba, amit az orvosod elkövet: keresi a gondot és kezelni akarja, ahelyett, hogy mozgásra biztatna.

Az MRI vizsgálatok száma 1994 és 2004 között háromszorosára emelkedett. Sajnos ezek a felvételek kevésszer tudják feltárni a hátfájás okát. Az epidurális szteroidok használta megnégyszereződött, a fájdalmat azonban csak minimális szinten képes csökkenteni. Amikor a beteg fájdalommal érkezik a rendelőbe, az orvos természetesen segíteni szeretne rajta.

A helyes út: Ha a hátfájásod csak időleges, vagy valamilyen ütődés következménye, a fájdalomcsillapító segíthet. Ha azonban krónikus én nem múlik, akkor a hátizmok megerősítésére koncentrálj a gyógyszer helyett, és vedd igénybe gyógytornász segítségét is!

4. Szívroham

A hiba, amit az orvosod elkövet: nem ad elég gyorsan sürgősségi ellátást, kihagyja az utókezelést, ami lényeges lenne.

Az emberek nagy százalékának életét az mentheti meg, ha szívroham esetén azonnali ellátást kap. Megdöbbentő, de az emberek 25%-a hagyja el a kórházat bármilyen rehabilitációs beutaló nélkül. Sajnos előfordul, hogy egyéb lépések is kimaradnak, mivel az orvosok általában túlterheltek és egyszerűen elfelejtenek dolgokat.

A helyes út: Ne félj kérdezni! Akár többször kérdezz meg valamit, minthogy elfelejtődjön. Ha úgy érzed, valami kimaradt, amit előzetesen mondtak, szólj nyugodtan. Kérdezni és kérni nem szégyen, főleg, hogy ha egy élet múlik rajta!

5. Cukorbetegség

A hiba, amit az orvosod elkövet: nem végez vizsgálatot.

A baj az, hogy az orvos bizonyos esetekben nem is feltételezi a problémát. „Nézd a teljes képet.”- szokták mondani, s ez esetben ez végképp igaz. Előfordul, hogy az orvos csupán a tüneteket próbálja kezelni, a vizsgálat pedig valahogy kimarad. Sajnos nagyon sok szövődményt (például lábamputációt) el lehet kerülni, ha a betegség hamar kiderül, és kezelni kezdik.

A helyes út: Te is tehetsz saját magadért. Ha a testtömeg-indexed (BMI) 25 fölötti, a cukorbetegség kockázata nagy. Ne csupán az orvosodtól várd a megoldást és a probléma felvetését, légy cselekvő és kérj vizsgálatot!

Fotó: 123 RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X