Főoldal > EGÉSZSÉG > Így esznek a fogorvosok

Így esznek a fogorvosok

cukorfogfogászfogászatfogmosásszájszájhigiénia
0

Írta:

A fogorvosok fogsora általában nagyon szép és hibátlan, nem csoda, hiszen ez a védjegyük. Íme pár tipp, ők hogyan táplálkoznak annak érdekében, hogy megőrizzék gyöngyházfehér fogsorukat.

Mértékkel, de élvezik az édességeket

Köztudott, hogy a cukros édességek fogszuvasodáshoz vezetnek, amit azonban nem mindenki tud, hogy a fogyasztás gyakorisága és a két csokirágcsálás között eltelt idő is számít. Dr. Swan azt mondja „élvezem az édességeket, de csak mértékkel, a cukros finomságok után pedig, ha lehet, azonnal kiöblítem a számat vízzel vagy bekapok egy cukormentes rágógumit”. A szakértő szerint jó megoldás, ha az édességeket koncentráltan fogyasztjuk, nem a nap folyamán végig csipegetve belőlük. „Ha megeszünk egy cukorkát és pár percig a szánkban van, az nem probléma, viszont ha egyiket kapkodjuk a másik után, az már komolya kockázatot jelent a fogainknak.” – mondja Dr. Swan.

Kerülik a cukros üdítőket

A fogorvosok nagyon jól tudják, hogy a cukros, erősen savas italok szépen lassan lemarják a fogzománcot. A fogazat számára a legnagyobb bűnös a szénsavas, cukros üdítők osztálya. Egy kis (330 ml-es) kólában akár 10 teáskanál (50 ml) cukrot is feloldanak. Sajnos az emberek nagyon kedvelik ezeket az üdítőket, azonban apró lemondással hatalmas szívességet tehetsz a fogaidnak.

18196564 - beautiful woman smile

Limitálják az alkoholfogyasztást

Az alkohol savas, a sav pedig hozzájárul a fogak eróziójához. Persze nem kell teljes mértékben lemondanod a várva várt pohár borodról, azonban érdemes mértékkel és ritkán fogyasztani kedvenc nedűd. Dr. Swan javaslata: alkoholos italok után rágcsálj el egy darabka sajtot, mert ezzel elősegíted a sav semlegesítését a szájban.

Elkerülik a ragacsos ételeket

A ragacsos élelmiszerek tovább maradnak a szájüregben, jobban károsítják a fogakat. Ha azt gondolod, hogy csak a karamell, a gumicukor a vádlott, érdemes keresgélni a „egészségesebb” verziók között is. A mazsola vagy egyéb szárított, aszalt gyümölcsök, termékek ugyanúgy beleragadhatnak a fogaidba, mint a kenyér vagy a fánk. Napi kétszeri fogmosás, esti fogselymezés és szájvíz használata jelentős mértékben csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.

Puha ételeket választanak

Mindenki hallott már rémtörténetet arról, hogy valaki beleharapott egy szelet kenyérbe, és bumm, beletört a foga. A kockázat a leginkább a gyökérkezelt és/vagy tömött fogak esetében jelentős. „Amikor ráharapsz valami nagyon keményre, például dióra, esetleg fennáll a zománc károsodásának esélye, de egészséges fogak esetében nincs nagy valószínűsége annak, hogy ettől letörik a fogad. Azért nagyon kemény dolgokat, mondjuk jeget nem érdemes szétrágni, mert gyengíted a zománcot.”

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X