Főoldal > EGÉSZSÉG > Te is rettegsz a WC-zéstől?

Te is rettegsz a WC-zéstől?

emésztéshasmenésmegelőzésorvoslásszékrekedés
0

Írta:

Ha valami miatt megváltoznak táplálkozási szokásaid, egész nap otthon ülsz, vagy épp csak figyelmetlen vagy, máris kész a baj. Szörnyű emésztési problémák keríthetnek hatalmukba, de nem kell megijedned. Könnyedén helyreállíthatod a rendet, csak egy kicsit oda kell figyelned.

Az emésztés normális folyamata

Emésztőrendszerünk az elfogyasztott táplálékból kivonja a felhasználható tápanyagokat, a megmaradt részét pedig salakanyaggá alakítja. Ez a folyamat a szájban, rágással kezdődik. A nyál könnyen lenyelhető péppé alakítja a falatokat, és elindítja az emésztés első fázisait. A szájból az étel a torok utána nyelőcsőbe jut, majd áthalad a nyelőcső záróizmain, közvetlenül a gyomor előtt. Itt az étel folyékonnyá alakul, és átlép a nyombélbe, ami a vékonybél első része. Ezen a szakaszon a hasnyálmirigyből, májból és epehólyagból származó enzimek tovább bontják, a szervezet által felhasználható összetevőkre. A vékonybélben szívódik fel az összes tápanyag, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is. A következő szakaszon, a vastagbélben már csak folyadék szívódik vissza a megmaradt gyomorpépből. Végül a vastagbél utolsó szakaszán összegyűlik székletként. Amikor ebbe a folyamatba valahol hiba csúszik, akkor lépnek fel különböző emésztési problémák.

wc2.jpg ()

Ha nem megy a dolog

Szorulás legtöbbször a nem megfelelő táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően alakul ki. Ha más tünet nem jár vele, akkor nagy valószínűséggel az előbbiek lehetnek a háttérben. A megfelelő emésztéshez szükséges, hogy az egyes bélszakaszok mozgása beinduljon. Ha nagyon keveset, vagy egyáltalán nem eszel, esetleg a táplálékod rendkívül kevés rostot tartalmaz, akkor olyan kevés mennyiségű salakanyag marad a belekben, hogy bélmozgások fölöslegessé válnak, így nem is tud kiürülni. További problémát jelent, hogy ha a széklet a normálisnál tovább időzik a vastagbélben, folyamatosan szívódik fel belőle a folyadék, és végül beszárad.

Wellness Cafe tipp:
Ha gyakran fordul elő veled ilyen gond, legfontosabb, hogy változtass az életmódodon. Fogyassz bélmozgást serkentő ételeket, mint a teljes kiőrlésű pékáruk, gyümölcsök, zöldségek, és tejtermékek, valamint gondoskodni kell a bőséges folyadékbevitelről is. Emellett szükséged lesz rendszeres mozgásra is. Ha nincs időd heti többszöri sportolásra, akkor elég, ha naponta 10-15 percet sétálsz. Például reggel a munkahelyedre, vagy délután hazafelé. Lényeg, hogy ne ülj egész nap.

Ha szaladnod kell

Gyakori székletürítés általában fertőzés, vagy nem megfelelő ételek elfogyasztása következtében léphet fel. Lehet egyes betegségek kísérő tünete, de előfordulhat mosatlan gyümölcstől vagy zöldségtől, ha piszkos kézzel nyúlunk az ételhez, esetleg romlott étel fogyasztása után.
Hasmenésről akkor beszélünk, ha egy nap háromnál többször ürül széklet, és laza, híg állagú. Minél hosszabb ideig áll fenn, annál kellemetlenebb, hiszen a görcsös fájdalom mellett helyhez kötöttséggel is jár a probléma, de szerencsére egy-két nap alatt elmulasztható.

Wellness Cafe tipp:
A hasmenést megelőzni egyetlen dologgal lehet, elővigyázatossággal. Mindig alaposan mosd meg a zöldséget és a gyümölcsöt, mielőtt megeszed, moss kezet és csak megbízható helyen egyél. Ha már megtörtént a baj, akkor aznap már ne egyél, csak egy kis levest vagy kekszet. Nagyon fontos, hogy pótold az elvesztett folyadékot, erre legjobb a tea. Szintén oda kell figyelni, hogy az ásványi anyagokat is pótolni kell. Legegyszerűbb, ha amúgy más problémád nincs, hogy beszerzel káliumban és magnéziumban gazdag izotóniás sportitalt. Ezek mindent tartalmaznak amire ilyenkor szükséged van.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X