Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, hogy a haspuffadás komoly betegségre figyelmeztet

5 jel, hogy a haspuffadás komoly betegségre figyelmeztet

bélgyulladáshasmenéspuffadás
0

Írta:

A statisztikák szerint a lakosság megközelítőleg negyedének volt már tartós puffadása. A premenstruációs szindróma vagy a zöldségdús diéta gyakran okolható a kellemetlen tünetért, de néha sajnos komolyabb ok áll a háttérben.

Látogasd meg háziorvosod mihamarabb, ha az alábbiakkal együtt jelentkezik a krónikus haspuffadás.

Hirtelen fogyás

A legtöbben akár örülnek is egy kis puffadásnak, ám ha jelentős fogyással jár, sajnos lisztérzékenység állhat a hátterében. A cöliákia a vékonybél felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet a bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki. Az autoimmun betegség nem gyógyítható, egyetlen eddig ismert gyógymódja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. Ezzel kapcsolatban sok a tévedés: rengetegen követnek gluténmentes étrendet divatból, miközben nincs is rá szükségük, míg mások a tünetek mellett is nem- vagy félrediagnosztizáltak. Hazánkban minden 1000 emberből 10 gluténérzékeny, viszont csak 2 tud róla, a statisztikák szerint. A hasmenés és a fogyás a tipikus tünetei, de jelentkezhet mellettük vérszegénység, bőrkiütés, fejfájás, de akár csontritkulás is. Ha ezeket tapasztalod, látogass meg egy gasztroenterológust, aki a tünetek feltérképezése után elsőként vérvizsgálatot rendel el. Ha ennek pozitív az eredménye, utána vékonybél-biopsziát végeznek, ahol a mintából a bélbolyhok állapotát térképezik fel. Fontos, hogy ne csökkentsd a glutén fogyasztását a vizsgálatok ideje alatt, mert téves diagnózishoz vezethet.

Medencefájdalom

Ha a haspuffadás medencefájdalommal jár együtt, az akár petefészekrákra is utalhat. Emellett más tipikus tünetek is jelenthetnek, mint a gyors teltségérzet vagy a hirtelen vizelési inger. Fehérjetartalmú folyadék halmozódik fel a hasüregben, ez a hasvízkór vagy más néven aszcitesz. Nem kell azonban mindjárt a legrosszabbra gondolni. Legtöbbször ugyanis fibróma okozza, amely a kötőszövetből kialakuló, jóindulatú sejtburjánzás. Menj el az orvosodhoz, ahol hüvelyi ultrahang és vérvétel (a CA-125 tumormarker értékét figyelik), segítségével kiderül, mi okozza a panaszokat.

Erős alhasi görcsök

A puffadás és az alhasi fájdalmak természetesek menstruáció vagy gyomorrontás esetén, azonban, ha nem ezek egyikéről van szó, és a fájdalom csak bal oldalon érezhető, annak a diverticulosis lehet az oka. A betegséget zsákszerű kiöblösödések, divertikulumok gyulladása okozza. Leginkább a rostszegény táplálkozás és a krónikus székrekedés az oka. Veszélyeztetett korosztály, az 50 év felettiek, akiknek közel harmadát érinti ez a betegség. Ha az erős fájdalmat szelesség, véres széklet, vagy akár láz kíséri, rögtön keresd fel orvosodat. Vizelet-, vér- és székletvizsgálatból kideríthető, szükség esetén CT-vizsgálattal igazolható. 7-10 napos antibiotikumos kezelés szükséges, valamint a bél tehermentesítése bőséges folyadékfogyasztással. Gyógyulás után pedig kiemelten figyelni kell a rostdús táplálkozásra.

50250493 - woman holding model of human intestines in front of body on white background

Kellemetlen szagú hüvelyi folyás

A 18-44 év közötti nők közel 5%-a szenved kismedencei gyulladásban (PID), amely az egyik legveszélyesebb nőgyógyászati problémának számít. Túlnyomórészt kezeletlen chlamydia és gonorrhea tehető felelőssé, de abortusz és szülés is előidézheti. Legtipikusabb tünete a sárga vagy zöld színű, kellemetlen szagú hüvelyi folyás. Emellé puffadás, fájdalmas vizelés, hidegrázás, láz és hányás társulhat. Érdemes mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni, mert a nem kezelt, visszatérő betegség akár meddőséget is okozhat. Vizelet- és vérvizsgálat feltétlenül szükséges a diagnózis felállításához, de ultrahangvizsgálatot vagy laparoscopiát is elvégezhetnek hozzá. Antibiotikummal gyógyítható, súlyosabb esetben műtét szükséges.

Véres-nyákos hasmenés

Ha a puffadás állandó hasfájással és véres széklettel jár, az olyan gyulladásos bélbetegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. További tünetei lehetnek a hasmenés, a látásproblémák, a tályogok megjelenése és a fáradtság. A diagnózishoz laborvizsgálat, széklettenyésztés, hasi ultrahang és endoszkópos vizsgálat is szükséges. A gyógyszeres kezelés az első választás, amely sokkal hatékonyabb korai diagnózis esetén. A friss kutatások szerint pedig a szójafehérje fogyasztása is segít a gyulladás csökkentésében.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X