Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudni akarod, hogy mit eszel?

Tudni akarod, hogy mit eszel?

csomagoltételkonzervpizza
0

Írta:

Fontos tudni, mit eszünk, hogy így maradhassunk egészségesek

Aroma és aroma között is van különbség

Ma a világon kb. 10000 aroma ismert, ebből az ipari termelés nagyjából 2500 félét használ.  Az aromák jellegzetes adalékanyagok, amelyek különösen a feldolgozott és előre gyártott élelmiszerekben fordulnak elő, és ezek kölcsönöznek a termékeknek bizonyos ízeket, vagy pótolják a feldolgozás során elveszített ízeket. A természetes aromákat különféle, emberi fogyasztásra alkalmas mikrobiológiai és fizikai eljárásokkal állítják elő, amelyek növényi és állati eredetű nyersanyagokból származnak. A természetazonos aromák olyan vegyületek, amelyek a természetben is megtalálhatóak, s ezek kémia összetételének pontos másolásával egy „természetazonos” aroma állítható elő. Ennek klasszikus példája a vanillin, ami kémiailag megegyezik a valódi vaníliával, így gyakran használják édességek és fagylaltok gyártásához. A mesterséges aromákat vegyi szintézissel, részben természetes eredetű anyagokból állítják elő, ám a felhasznált nyersanyag akár kőolajszármazék is lehet. 2011 óta az Európai Unióban új szabályokat alkalmaznak, így egy termék címkéjén a „természetes aroma” csak akkor tüntethető fel, ha az összetevők legalább 95%-a természetes eredetű.

Ne higgy a szemednek!

Minél több feldolgozási fázison esik át egy termék, és minél tartósabb, annál több adalékanyag kell hozzá, s így annál kisebb a tápértéke is. Mielőtt a bevásárlókosárba tennéd a szemkápráztató finomságokat, tanulmányozd át alaposan az összetevők listáját, hisz a dobozon olvasható aromák messze nem tartalmazzák azokat az ízeket, amit akár egy valódi gyümölcs. Nem árt tudnod azt sem, hogy a kakaókrémmel töltött édességeknél a kakaóvaj ízét általában olcsóbb növényi zsírokkal és zsírszegény kakaóporral pótolják. Amikor a rák címkéjén „Surimi imitáció” feliratot olvasol, azt jelenti, hogy a készítmény nem valódi rákból készült, hanem a fehér húsú hal izomzatából, amelyhez különféle adalékanyagokat, ízfokozókat és aromákat kevernek. A valódi tenger gyümölcsei csomagoláson ezzel szemben garnéla vagy rák szerepel.

csom2.jpg ()

Míg az eredeti pesto bazsalikomot, pirított fenyőmagot, olívaolajat, fokhagymát és parmezánt tartalmaz, addig az üzletekben kapható üveges mártásoknál ezeket az összetevőket sokszor napraforgóolajra, kesudióra vagy kemény sajtokra cserélik.

Érdemes egy pillantást vetned a citromos süteményekre is, hisz gyakran előfordul, hogy az igazi gyümölcs helyett a savanykás ízt bizonyos aromáknak köszönheted. Német fogyasztóvédelmi szakemberek pedig 20 különböző vaníliafagylaltot teszteltek, és megállapították, hogy a vizsgált termékek közül csupán egyetlenegy tartalmazott valódi vaníliát, míg a többinél a vanília pótlására szintetikusan előállított mesterséges vanillint használtak.

Légy tudatos fogyasztó!

Az élelmiszertörvények szerint „bio”, „öko”, „natúr”, „természetes” és más azonos értelmű jelzőket csak akkor szabad a megnevezésben használni, ha az adott termék a vonatkozó jogszabályok előírásait kielégíti. Így biotermékek esetén az összetevők legalább 95%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származnia, és ha a kicsivel drágább, ám garantáltan természetes készítményeket választod, biztos lehetsz abban, hogy a megvásárolt élelmiszer a valódi ízeket a legnagyobb arányban tartalmazza.

Ha szeretnél egészségesebben élni, kerüld az ipari készítményeket, és igyekezz feldolgozatlan élelmiszerekből készíteni az ételeket. Keresd a polcokon a friss magyar idényzöldségeket és gyümölcsöket, és a környezeti fenntarthatóság, valamint a társadalmi igazságosság elveit szem előtt tartva vásárolj gyakrabban fair trade termékeket. A csomagolás tekintetében se csábulj el egy ízléses formatervezés láttán, a nejlonzacskók helyett mindig legyen nálad egy mosható, vászon bevásárlótáska, és fordíts nagyobb figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X