Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 természetes fáradtságcsökkentő szer

6 természetes fáradtságcsökkentő szer

aktivitásenergiafáradtságginzenggombastressz
0

Írta:

Nehéz úgy élvezni az életet, hogy folyamatosan kimerült vagy és az ágyból is alig bírsz kikászálódni. Mutatunk pár természetes megoldást a problémára, hogy többé ne a cukros energiaitaloktól reméld a felfrissülést.

1.Szibériai ginzeng

Bár nincsenek klinikai vizsgálatok, melyek a szibériai ginzeng fáradtságcsökkentő hatását igazolni tudnák, a tapasztalatok alapján igenis működik. Az előállítási módszerek eltérése miatt a más gyártók által kiadott készítmény más hatású lehet, ám általában elmondható a szibériai ginzengről, hogy frissen tart, de 15 óra után nem érdemes bevenni, mert a hatása egészen lefekvésig kitart. Cukorbetegeknek, magas vérnyomással küzdőknek nem ajánlott.

2. Amerikai és Panax ginzeng

A fenti két faj esetében úgy tűnik, mind a kettő ugyanolyan jól működik. Az egyszerre bevehető adag 100-200 mg, melyet egyben vagy két részre osztva érdemes bevenni, de a ginzeng szedése előtt mindenképpen konzultálj az orvosoddal. Cukorbetegség, magas vérnyomás és alacsony vércukorszint esetén nem javasolt, mert a gyógynövény tovább csökkenti a vércukor szintjét.

3. Illatos rózsásvarjúháj

A magyar elnevezés ugyan aranyos, a boltokban inkább rhodiola rosea néven találod meg. Kutatások szerint felveszi a harcot a fáradtsággal, kimerültséggel és stresszel. Egy vizsgálat során éjszaka dolgozó orvosokat kértek meg, hogy vegyenek be rhodiola rosea kapszulát, a vizsgálat végén pedig jelentős javulást könyveltek el a kognitív képességeikben. 50-100 mg fogyasztása javallott 2-3 alkalommal a nap folyamán.

Garlic bulbs and cloves on white surface 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81918154, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

4. Adaptogén gyógynövények

Az ilyen gyógynövények, mint a fokhagyma, ginzeng, kasvirág, ginkgo, aranygyökér, és lapacho, javítják a szervezet stresszhormonokra kiváltott válaszát, vagyis javítják a stressztűrő képességet. Ezeken túl javítják az állóképességet, de nem stimulánsok, nem fognak egy hatalmas energialöketet adni. Az immunrendszered azonban megerősítik és a szervezetet kitartóbbá, a fáradtság könnyebb elviselésére trenírozzák.

5. Schisandra

Más néven a kínai kúszómagnólia egy igazi különlegesség, fás szárú növény, termése a szőlőhöz hasonló, csak kisebb méretű és élénk piros színű. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, 500-1000 mg mennyiséget érdemes fogyasztani belőle naponta kétszer.

6. Cordyceps sinensis / Kínai hernyógomba

Ez egy gomba, ami a nevét az alakjáról kapta. Sejtszinten, a mitokondriumokban növeli meg az energiaszintet és csökkenti a stressz okozta káros hatásokat. Kevés kutatást végeztek még a témában, az eddigi vizsgálatok és a tapasztalatok azt mutatják, hogy működik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X