Főoldal > EGÉSZSÉG > Fájdalomcsillapítóval, gyógytornával és testsúlycsökkentéssel a porckopás ellen

Fájdalomcsillapítóval, gyógytornával és testsúlycsökkentéssel a porckopás ellen

egészségfájdalomgyógytornagyógyulásporckopástérdfájdalom
0

Írta:

Tudtad, hogy a mozgási fájdalmak a felnőttek kétharmadánál jelentkeznek, ráadásul minél idősebbek leszünk, ez annál gyakoribb?

A mozgásszervi megbetegedések közül a porckopás ma már népbetegségnek számít, ami ellen helyileg ható krémekkel, gyógytornával, életmód-váltással sokat tehetünk. Dr. Füri Judit reumatológus főorvos segít eloszlatni a mozgásszervi betegségeket érintő tévhiteket és tippeket ad mindazoknak, akik szeretnék elkerülni vagy kezelni ezeket a problémákat!

A porckopás már népbetegség

Három felnőttből ketten már biztosan találkoztak valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel: legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis). „Míg a fiatalabb korban a gyulladásos betegségek a gyakoribbak, az idősebb korosztály a kopásos megbetegedésektől szenved. Magyarországon becslések szerint mintegy 1-1,5 millió embert érint a porckopás valamelyik formája. A probléma a 65 év felettiek nagy részénél kimutatható röntgenvizsgálattal. A túlsúlyosak különösen veszélyeztetettek, közülük minden második ember érintett.” . – mondta dr. Füri Judit.

Prevenció, mire figyeljünk?

A porckopás pontos oka még nem ismert – tette hozzá Dr. Füri Judit  – kialakulásához több tényező együttese vezethet: öröklött tényezők, fokozott terhelés (mint pl. a nehéz munka, a versenyszerű sport stb.) az elhízás, az ízületek sorozatos, esetleg panaszt nem is okozó sérülései. De ma már tudjuk, hogy mindezek mellett sejtbiológiai és biokémiai folyamatok is fontos szerepet játszanak. Kockázati tényező a cukorbetegség, a köszvény és a vér kóros ösztrogén koncentrációja. Éppen ezért a megelőzést szolgálja az egészséges testsúly megőrzése, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testedzés, az izmok karbantartása. Egy kutatás szerint 4-5 kg-os súlycsökkenés 10 év alatt a felére csökkenti az ízületi problémák kialakulásának esélyét.2  Sajnos a már meglevő – pl. térd artrosis – nem fordítható vissza fogyással, de a terhelés csökkenése jótékony hatással van a teherviselő ízületekre. Ha mégis valamilyen ízületi mozgáskorlátozottság, fájdalom jelentkezik, azt minél korábban érdemes megfelelően kezelni!

Kezelés – fókuszban a helyi fájdalomcsillapítás

A mozgásszervi fájdalmak kezelésénél, így a porckopásnál is nagyon fontos a fájdalom csillapítása. Tegyük ezt elsősorban helyileg használandó, akár több órán át ható krémekkel, gélekkel. Ezek csillapítják a fájdalmat és gyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, ezáltal javítanak a páciens életminőségén és lehetővé teszik a gyógytornát és a rendszeres mozgást. „A tabletták használata főként idősebb korban különösen megfontolandó. Egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kell, a lehetséges mellékhatások és káros kölcsönhatások kiküszöbölése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából, és ne feledkezzünk meg az ízületeinket tehermentesítő, biztonságot adó eszközök használatáról sem.” – emelte ki Dr. Füri Judit.

Forrás: hírlevél


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X