Főoldal > EGÉSZSÉG > Halálos is lehet a kutyapuszi?

Halálos is lehet a kutyapuszi?

állatbetegségfertőzésgazdakutyakutyapuszi
0

Írta:

Egy brit nő heteket töltött az intenzív osztályon, mert több szerve is leállt, miután komoly fertőzés kapott az olasz agarától. Vajon minden gazdinak aggódnia kell?

A kutyatulajdonosok számára különösen ismerős jelenség, hogy kedvencük újra és újra “puszit ad”, azaz arcon nyalja őket szeretete jeléül, ami nem feltétlenül a legjobb ötlet, hiszen az ebek szájába játék és szimatolás közben sok minden belekerül.

Ahogy John Oxford, a Queen Mary Egyetem virológus-bakteriológus professzora is nyilatkozta: “Nem csak arról van szó, hogy mi van a nyálukban. A kutyák a fél életüket azzal töltik, hogy piszkos sarkokba, illetve más kutyák ürülékébe nyomják az orrukat, a szájüregük pedig emiatt tele van a legváltozatosabb vírusok, baktériumok és kórokozók tömkelegével”.

Hogy okozhat ez valamilyen problémát? Vannak esetek, amikor igen, ráadásul komolyat. Egy brit nő például olyan súlyos fertőzést kapott el az olasz agarától, hogy hetekre intenzív osztályra került, mert  több szerve is leállt.  Az egész úgy kezdődött, hogy épp egy rokonával beszélt telefonon, amikor elkezdett akadozni a beszéde, ezért kihívta a mentőket. Mikor kiértek, a karosszékébe roskadva találtak rá, eszméletlenül. Mire beértek vele a kórházba, magához tért, és javult az állapota. Más tünete nem volt, leszámítva egy előző este jelentkező, erős fejfájást. Négy nap múlva ismét rosszul lett, zavarodott volt, fájt a feje, erős hasmenése és magas láza lett, végül a veséi is kezdtek leállni, és lélegezni is alig tudott. Kiderült, hogy komoly szepszisben  – közismertebb nevén vérmérgezés – szenved, ezért az intenzív osztályra szállították. A vérvizsgálat Capnocytophaga canimorsus baktériumfertőzést mutatott ki a nőnél – ez a ritka kórokozó kutyák és macskák szájában is megtalálható. Bár a beteg nőn nem találták harapás vagy karmolás nyomát, az orvosok arra jutottak, hogy akkor kaphatta a fertőzést, mikor az olasz agara megnyalta. A történethez hozzá tartozik, hogy a hölgy már a hetvenes éveiben járt az eset idején, de soha semmilyen gond nem volt az immunrendszerével. Heteket töltött az intenzív osztályon, mire antibiotikum-kúrával sikerült meggyógyítani.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki meg fog betegedni, akin a kutyája képen nyal – Nagy-Britanniában például a tavalyi évben mindössze 13 hasonló esetet regisztráltak. Egy puszi a házikedvenctől nem egyenlő a halálos ítélettel, de azért nem árt óvatosnak lenni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X