Főoldal > EGÉSZSÉG > Új megoldás a rákra: immunonkológia

Új megoldás a rákra: immunonkológia

betegséggyógyulásimmunonkológiaimmunrendszerrák
0

Írta:

Zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztásával az egyik fő célunk – a vitamin és ásványi anyag bevitel mellett – , hogy megelőzzük a rák kialakulását. Ehhez tudjuk, hogy elengedhetetlen az egészséges immunrendszer, de mit lehet még tenni a betegség előtt, és főleg mit, utána?

Nem csak egyszerű statisztika

Magyarországon évente egy nagyobb város lakosságának megfelelő, közel 50 ezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 31 ezer beteg veszíti életét valamely daganattípus miatt. Ez a szám napi adatként még riasztóbb: 83-an halnak meg naponta rákban Magyarországon. A világ országait tekintve hazánk az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások ranglistájában. A legrosszabb eredményeket a tüdő- és a hasnyálmirigyrák produkálja, a legjobb gyógyulási esély a mellráknál van – ez köszönhető a jól működő szűrőprogramoknak is.

A helyes életmód

A rákos sejtek mindenki szervezetében jelen vannak. De az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás mind-mind a rák ellen szól. Az immunrendszered megfelelő védelme a legfontosabb. Erősíteni nem tudod addig, amíg valamilyen más betegség jelen van a szervezetedben. Elég egy foggyulladás, és immunrendszered máris nem úgy véd, ahogy kellene. Kerüld el a bajt, előzd meg a rákot!

Ha segítség kell

Van azonban egy új immunonkológiai terápia, melyek segítséget nyújthatnak, ha már baj van. A kutatók több évtizede, világszerte végeznek vizsgálatokat annak megismerésére, hogy az immunrendszer milyen szerepet játszhat a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Az immunterápia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely a szervezet immunrendszerét használja fel a rák leküzdésére.

Egyes daganatos megbetegedések kezelésben áttörést hozhatnak az új immunonkológiai terápiák, amely terápiás megközelítés a szervezet immunrendszerének folyamatos erősítésén alapszik. Bár immunonkológiai terápiát napjainkban még csak a gyógykezelések 3 százalékában alkalmaznak, az orvosok bizakodóak. Ez a kezelés más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól, és eltér az eddig ismert terápiáktól, (sugárkezelés, kemoterápia vagy műtéti beavatkozások) a szakemberek szerint paradigmaváltást eredményezhet az onkológia területén.

Ahol hasznos

Az immunterápiás kezelésekkel egyelőre a melanoma (bőrrák), tüdőrák és a veserák területén értek el kimagasló eredményeket a szakemberek, de jelenleg is a rákos megbetegedések több, mint húsz területén zajlanak ígéretes kutatások. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy tíz év múlva már az onkológiai kezelések közel 60 százaléka ezen, az új, hosszú távú minőségi túlélési lehetőséget biztosító kezeléseken alapul majd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

synlab

Allergiás? De mégis mire? (x)

Írta:
0

Az allergiás reakciók jól kezelhetőek, ha tudatában vagyunk saját szervezetünk reakcióinak, ugyanakkor esetenként igen súlyos is lehet, ha nem áll rendelkezésre a megfelelő gyógyszer vagy nem ismerjük fel a jelenséget. Szakértőnkkel, Szász Mátéval, a SYNLAB biológusával beszélgettünk az allergiás tünetek tudatosabb kezeléséről és a lehetséges vizsgálatok elvégzéséről.

Kövess Facebook-on!
X