Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tárgy, amit zárj ki a hálószobából!

4 tárgy, amit zárj ki a hálószobából!

alvásegészségélethálószobapihenés
0

Írta:

Rossz napod van? Ingerült vagy és fáradékony, úgy érzed, semmire nem tudsz koncentrálni és még a szemed alatt is sötét karikák húzódnak? Már egy rossz éjszaka, a nyugtalan alvás is ilyen következményekkel járhat.

 Ha valaki képtelen a mély alvásra, az hosszú távon komolyan megviseli az egészségét, a kialvatlanság ugyanis nem csak mentális problémákat, de akár szív- és érrendszeri panaszokat is okozhat.

alom2.jpg ()De mi kell a jó alváshoz? Kisgyermekes anyukák gyakran mondják, akkor a legjobb a délutáni szunyókálás, ha közben hallják a körülöttük halkan játszadozó csemetéket. Ez egy nyilván egy kivételes élethelyzet, az igazán pihentető éjszakai alváshoz azonban csendre és sötétségre van szüksége mindenkinek. Ügyelj arra, hogy a hálószobában mindig legyen elég friss levegő, a hőmérséklet pedig néhány fokkal alacsonyabb legyen a lakás többi helyiségénél. Próbálj meg nyugodt légkört teremteni, és űzd el a hálóból az alábbi tárgyakat!

Tükör

Nem is gondolnád, hogy az éjszakai mocorgás közben hányszor nyitod ki a szemed úgy, hogy nem is tudsz róla. Ha ilyenkor látod magadat egy tükörben, fel ugyan nem ébredsz, de az érzékeid jeleznek, hogy valaki mozog a közeledben és óvatosnak kell lenned. Az ősidőktől bennünk élő ösztön nem enged mélyen aludni, amíg nem egyedül, vagy csak a velünk legbensőségesebb viszonyban állókkal vagyunk egy szobában, ezért jobb, ha a tükröt száműzöd az ágyad közeléből.

Tik-tak, tik-tak…

Vannak, akik mikor hajnalban felébrednek, és ránéznek az órára, frusztráltak lesznek a gondolattól, hogy már csak néhány óráig pihenhetnek, és nem tudnak visszaaludni. Olyanok is vannak azonban, akiket megnyugtat, ha tudják, hogy még van idejük pihenni. Neked kell eldöntened, hogy melyik csoportba tartozol, de ha szeretnél órát tartani a hálóban, semmiképpen ne analógot válassz. A napközben alig észrevehető tik-tak-olás ugyanis az éjszakai csendjében monoton ketyegéssé változik, az állandó zaj pedig megzavarhatja álmodat.

Számítógép

Mindegy, hogy munkára használod, ügyintézésre, levelezésre vagy játékra, ezek mind olyan dolgok, amelyeket ki kell zárnod a gondolataidból, ha pihenni szeretnél. Sokak nem tudnak ellenállni a kísértésnek, és elalvás előtt még bekapcsolják a számítógépet, néhányan pedig csak „hibernálják”, de egész éjszakára üzemkész állapotban hagyják a masinát. Tartsd a gépet ott, ahol a helye van: a nappaliban vagy a dolgozószobában, és éjszaka, amikor becsukod a háló ajtaját, a komputerrel együtt a másnapi teendők is maradjanak a küszöbön kívül.

Nagyméretű szobanövény

Egy apró virág vagy egy kedves kis zöld levelű növény üde színfoltja lehet a hálónak, megköti az szén-dioxidot, és ha azt látod, hogy gondozásodnak hála ereje teljében pompázik, az megelégedéssel és boldogsággal tölt el. Fontos azonban tudnod, hogy a növények csak a fény segítségével képesek a fotoszintetizációra, ami azt jelenti, hogy a sötétben ők is oxigént lélegeznek be és szén-dioxidot bocsájtanak ki. A hálószobában, ahol napi 6-8 órát is eltöltesz, legtöbbször csukott ablak mellett, könnyen elfogy a levegő, ezért legfeljebb két, kisméretű dísznövényt tarts itt, a nagyoknak keress egy alkalmasabb helyet a lakás más helyiségeiben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X