Főoldal > EGÉSZSÉG > Éjjel és szürkületben jobban öl a munka

Éjjel és szürkületben jobban öl a munka

betegségéjjelrákvérnyomás
0

Írta:

Jó lesz vigyázni, mert egy több mint 2 millió személy adatait feldolgozó tanulmány szerint, a nem nappali műszakos munka növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát is.

 

A kutatást végző kanadai és norvég tudósok arról számoltak be a közelmúltban, hogy az állandó nappali műszakos munkásokhoz képest a nem nappali műszakban dolgozók körében 24%-kal nagyobb a koronária-bajok rizikója, 23%-kal a szívinfarktusé és 5%-kal a stroke-é, ám az ettől eltérő halálokok nem voltak gyakoribbak a körükben. A tények miatt felvetődik a kérdés, mégis milyen egészségügyi kockázatokat rejt a hagyományostól eltérő munkarend alkalmazása hosszú távon?

1. Cukorbetegség, elhízás

Azt már korábban bizonyították a szakemberek, hogy az éjszakai műszakban dolgozók jobban ki vannak téve a diabétesz és az elhízás megnövekedett kockázatának. Az akkori kísérletben 21 önkéntes vett részt. Az alanyok először 10 órát aludhattak éjszakánként, majd három hétig felborították alvásukat és biológiai órájukat. A napot 28 óra hosszúságúra nyújtották, hogy olyan hatást hozzanak létre, mint amit egy állandó időeltolódási zavarban szenvedő hosszú távú légi utazó tapasztal. Ebben a csaknem 30 órás napban aztán a résztvevők 6 és fél órát aludhattak, ami a normális napot figyelembe véve 5-6 órának felel meg. Kiderült, ha a normális alvástól eltér a szervezet, akkor nehezen tudja szabályozni a vércukorszintet.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a vércukorszint jelentősen megemelkedett az étkezés után és a nap „koplalási” időszakaiban, mivel az alanyok szervezete kevesebbet termelt a vércukorszint szabályozásáért felelős hormonból, az inzulinból. Néhány páciensnél pedig már pár hét alatt megjelentek a diabétesz korai tünetei. Ugyanakkor a szervezet lelassulása miatt megnőtt a testsúlygyarapodás kockázata és a koleszterinszint megemelkedésének kockázata is – összegezte a kutatásvezető, Dr. Orfeu Buxton.

ejjel2.jpg ()

2. Rák

Az éjszakai munka és a rák kapcsolata is ismert a szakemberek körében. 2008-ban ugyanis egy munkaügyi perben 38 éjszakai műszakos dán nő kapott kárpótlást azért, mert emlőrákjukat hivatalosan foglalkozási betegségnek ismerték el.

3. Szívinfarktus, magas vérnyomás

A mostani tanulmány megjelenéséig kérdőjeles volt a nem nappali műszak és a vaszkuláris betegségek közötti kapcsolat. A kanadai Western Egyetem epidemiológusa, Daniel G. Hackam vezette kutatás során 34 vizsgálat adatait elemezték. A vizsgálatban minden, reggel 9-től délután 5-ig tartó munkarendtől eltérő beosztást nem nappali műszakos munkának tekintettek, így a délutánit, az éjjeli műszakot, de a szabályos váltott műszakot és a rendszertelen váltott műszakot is.

A több mint 2 millió górcső alá vett közül mintegy 17 ezernél fordult elő valamilyen koronária-esemény, több mint 6 ezernek volt szívinfarktusa és csaknem 2 ezernek iszkémiás stroke-ja, és ezek a betegségek jelentősen gyakoribbak voltak a nem nappali műszakos dolgozók körében.

A tudósok az eredményekre alapozva komoly népegészségügyi hatásokra figyelmeztetnek, egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a nagyobb bajok megelőzése érdekében, az eredményeket figyelembe véve változtatni kell a munkaegészségügy és a szabályozás területén.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X