Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd fel az étkezési zavarokat! Ezek a jelek!

Ismerd fel az étkezési zavarokat! Ezek a jelek!

anorexiabetegségbulimiaétkezésétkezési zavartáplálkozástünetzavar
0

Írta:

Az étkezési zavaroknak vannak olyan nem elhanyagolható külső jelei, amit ha időben felismerünk, még segíthetünk beteg barátunkon, ismerősünkön.

 

A töredezett haj, vagy a hideg végtagok is utalhatnak például arra, hogy valaki étkezési rendellenességekkel küzd, de van, aki két hónap alatt 20-25 kg-ot veszít a normál testsúlyából. A háttérben mindig komoly lelki problémák állnak, amelyek azonnali segítséget igényelnek. Itt van néhány jel, ami arra utalhat, hogy a barátod szenved!

Puha testszőrzet

A betegesen sovány nők gyakran szőrösebbek az átlagnál, a testük ugyanis így tartja magát melegen. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya is nyilvánvaló: a haj vékonyabb, finomabb lesz, a körmök puhává és töredezetté válnak a túl kevés biotin miatt, a hajhullás pedig a vashiányra utal. A niacinhiány ekcémaszerű bőrt eredményez, a száraz, repedezett bőr pedig a nem megfelelő cink-bevitelnek köszönhető. Az arc fakó vagy szürke színezete a létfontosságú tápanyagok megvonásának az eredménye. Az éhezés mértékétől függően a tünetek már heteken belül jelentkezhetnek.

Sárga fogak

Az anorexiát könnyű felismerni, ha egy nő súlyosan alultáplált, már erős lehet a gyanúnk. A bulimiát jóval nehezebb kiszűrni, ugyanis akik ebben a betegségben szenvednek, általában átlagos testsúllyal rendelkeznek, vagy kicsit túlsúlyosak.

Ha arra gyanakszunk egy barátunk, hogy hánytatja magát, figyeljük meg a fogait: a bulimiások fogai sárgák vagy repedezettek, ugyanis a gyomorsav erősen roncsolja a fogzománcot (ahogy a nyelőcsövet is, de azt nem látjuk). A bulimiások általában ugyanazt a két ujjukat használják a hánytatáshoz, ezért gyakran harapásnyomokat találhatunk rajtuk. A hányás során keletkezett erőlködés miatt könnyen bevérzik a szem, azonban ez pár nap alatt elmúlik, a fogak pedig ápolhatóak, így ha a barátod ügyel ezekre a dolgokra, jóval nehezebb a dolgod, mivel nem veszed észre a tüneteket.

zavar2.jpg ()

Alacsony önértékelés

Az étkezési zavaros nők alacsony önértékeléssel rendelkeznek, és tévképzeteik vannak a külsejükkel kapcsolatban. Soha nem esznek nyilvános helyen: az anorexiások legfeljebb egyedül hajlandóak, a bulimiások pedig kerülik a nyilvános éttermeket,  és a wc-ket. Az alacsony kálium- és nátriumszint befolyásolja az energiaszintet, így depresszióra is hajlamosabbak – kerülik a szemkontaktust, görnyedt a testtartásuk, és sokszor jellemzi őket a nem megfelelő ápoltság. Van, aki egész nyáron garbót hord, más több réteg vastag ruhát visel, hogy az emberek ne vegyék észre a kiálló csontjait.

A ciklus hiánya

Nehéz értelmezni a tüneteket: aki egyszer egy évben meghánytatja magát, még nem biztos, hogy bulimiás, de vajon ő mit érez és gondol erről? Ha viszont egy nő annyira kordában tartja a kalóriabevitelét, hogy már nem is menstruál, az egy biztos jele az anorexiának. Ha felismered ezt a viselkedést magadon, vagy egy barátodon, gyors segítségre van szükség. Az anorexia ugyanis az egyik legnagyobb halálozási aránnyal járó pszichiátriai rendellenesség.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X