Főoldal > DIÉTA > Új étkezési zavar a láthatáron: mértéktelen evészavar

Új étkezési zavar a láthatáron: mértéktelen evészavar

BED-szindrómaétkezési zavarevészavarfogyáshízásmértéktelen evészavartáplálkozás
0

Írta:

Azt gyanítod, hogy valaki a környezetedben valaki étkezési rendellenességgel küzd? Itt van néhány tipp, melyek segítenek felismerni a problémát és eligazítanak a segítségnyújtásban.

Mi is tulajdonképpen az étkezési zavar?

Étkezési zavarról akkor beszélünk, amikor a páciens gondolatainak jelentős része az étkezései, kalóriabevitele és edzéssel elégetett kalóriáik körül zajlik. Betegség akkor áll fent, amikor valaki egyszerűen nem tudja megállni, hogy egyen, esetleg nem bírja abbahagyni az evést.

A mértéktelen evészavart először 2013-ban ismerte el mentális betegségként egy nemzetközi szaklap, a Diagnostic and Statistical of Mental Disorders. A tudósok a betegség okára még nem jöttek rá teljes bizonyossággal, de azt gondolják, öröklődő problémáról lehet szó, akárcsak az alkoholizmus esetében.

A mértéktelen evészavar, más néven BED-szindróma egy túlevéses étkezési zavar, melyben az érintettek rövid idő alatt nagy mennyiségű ételt tömnek magukba. Elvesztik a kontrollt az evés fölött, így sokkal többet esznek, mint amennyit egy normális ember képes lenne megenni. Gyakran rosszullétig, hányásig eszik magukat, akkor is esznek, ha nem éreznek éhséget, de akkor is, ha unatkoznak. Evés után pedig bűntudatot éreznek.

Mi a különbség a mértéktelen evészavar és a sima túlevés között?

A két jelenség között nem könnyű különbséget tenni. Habár a mértéktelen evészavarral küzdők nagy része túlsúlyos, ugyanez elmondható a túlevőkről is, így ez a kritérium nem ad megoldást. A túlsúlyos emberek nagy része a mozgásszegény életmódnak és az egészségtelen ételeknek köszönheti a plusz kilókat, nem feltétlenül az evészavarnak. A mértéktelen evészavar falási rohamokkal jár, melyek legalább heti egyszer, de akár többször is jelentkeznek.

14531303 - overweight woman holding hamburger.

Hogyan lehet kezelni a betegséget?

Mivel a legtöbbször szorongással és alacsony önbecsléssel párosul, az első lépés a gyógyulás felé az, ha pszichológus segítségét kérjük. Az orvosok különböző gyógyszereket írhatnak fel, például antidepresszánst. Jelen pillanatban egyetlen olyan gyógyszer van a piacon, ami kifejezetten a mértéktelen evészavar kezelésére lett kifejlesztve, de csak Amerikában van forgalomban. Mivel a probléma nem testi eredetű, a fogyókúrás pirulák nem fognak tudni segíteni, csak tovább fokozzák a kényszerességet.

Ha a fentiek alapján azt gondolod, hogy te vagy a környezeted tagja mértéktelen evészavarral küzd, minél hamarabb keress fel egy orvost. Ezen kívül keress egy pszichológust és dietetikust, aki segíteni fog leadni a plusz kilókat (ha vannak). Nagyon fontos, hogy minél előbb cselekedj!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X