Főoldal > DIÉTA > 5 spéci táplálkozási zavar, amit jó, ha ismersz

5 spéci táplálkozási zavar, amit jó, ha ismersz

anorexiabetegségbulimiadiétaétkezésétkezési zavarfogyókúratáplálkozási zavar
0

Írta:

Az étkezési zavarok nagyon gyakran jelentkező problémák, főleg a fiatalok, kamaszok körében. Mindenki hallott már anorexiáról, ami a kóros soványságot, étkezések kihagyását és bulímiáról, ami étkezek utáni hánytatást takarja.

Már ez a két táplálkozási zavar is elég lenne, de sajnos ennél jóval több van a világban, csupán kevésbé ismertek. Mutatunk 5 olyan étkezési zavart, amiről lehet, hogy még nem is hallottál.

Ortorexia

Az ortorexia alapvetően nem életveszélyes, de komoly problémákat okoz. Arról van szó ebben az esetben, hogy az ortorexiás ember csak és kizárólag a saját értékrendje által megszabott legegészségesebb ételeket fogyasztja el. Ha nincs a közelben bio vagy extra egészséges étel, akkor inkább nem eszik semmit. Ezen felül feszültséget és szorongást generál benne a táplálkozás, hiszen nem tudja elengedni az egészséges tápanyagbevitel iránti maximalizmusát.

Anorexia atletika

A betegség az anorexiáról, kóros soványságról és az atlétika sportágról kapta a nevét. Nem véletlenül, hiszen a probléma leginkább az atléták körében volt megfigyelhető. Annyiban tér el az anorexiától, hogy az ilyen étkezési zavarral küzdő ugyan eszik, de mivel mellette aktív, sportos életet él, a bevitel nem fedezi az elégetett kalóriák mértékét sem. A beteg megszállottan figyeli a kalóriákat (mind a bevitelt, mind a kalóriaégetést), a BMI-jét pedig a lehető legalacsonyabban tartja. Habár sportolók esetében figyelték meg először, a probléma nem csak élsportolókat érinthet.

Diabulimia

Ez a betegség az I-es típusú cukorbetegek esetében léphet fel, mégpedig olyan formában, hogy a betegek nem adják be maguknak a kellő mennyiségű inzulin, vagy egyáltalán nem adják be. Az inzulin megvonása a szervezettől hatalmas kockázattal jár, hiszen a szervek leállásához, vaksághoz és akár halálhoz is vezethet. A vesék felgyorsult működése, a gyakori vizelés a hánytatáshoz hasonló eredménnyel jár, ezért van a betegség nevében a bulimia kifejezés.

Pica

Az ebben a kóros sóvárgásnak is nevezett betegségben szenvedők rendszeresen kívánnak meg olyan dolgokat, melyek nem emberi fogyasztásra alkalmasak, például homokot, vakolatot, krétát, szappant, hamut, hajat, szenet vagy egyebet. Kisgyerekek között a világ felfedezésének része, hogy minden a szájukba vesznek, de a tünetek 1,5 éves korra el szoktak múlni. A problémát leggyakrabban vashiány okozza, de mentális zavarok, elhanyagoltság, szorongás jele is lehet.

Éjszakai evés szindróma

Ez a tünetegyüttes éppen az, aminek tűnik. A probléma apróbb étkezésekkel kezdődik, melyeket a sok szénhidrát jellemzi. A magas vércukorszint miatt a hormonháztartás felborul, a növekedési hormon nem tud megfelelően termelődni, a vége pedig az, hogy 1,5 óránként eszik a beteg valamilyen szénhidrátban gazdag ételt. Ennek következményeként nem tud rendesen aludni, mert vagy éppen tele van a hasa, vagy rettenetesen éhezik.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X