Főoldal > EGÉSZSÉG > Koffein: árt vagy használ?

Koffein: árt vagy használ?

betegségkávékoffeinvérnyomás
0

Írta:

Alig van olyan ember a világon, aki valamilyen formában ne fogyasztana koffeint. Kávék, üdítők, energiaitalok formájában igen sokan magukhoz veszik, és élvezik áldásos hatásait.

 Azonban nagy számban akadnak olyanok is, akik legszívesebben mindenhonnan kiiktatnák ezt az anyagot, ugyanis úgy hiszik, több problémáért is ez okolható. De mi az igazság? A koffein barát, vagy ellenség?

Hogyan hat a koffein?

Bizonyára te is megfigyelted már, hogy miután megiszol egy csésze kávét, viszonylag rövid időn belül felélénkülsz és elmúlik a reggeli álmosság. Hogy ez miért van így? A koffein, ahogy bekerül a vérkeringésbe, stimulálja az idegeket és több enzimet mozgósít, így nemcsak a szervezeted, hanem te is felpörögsz. Ráadásul gátolja az adenozin hatását, ami a fáradtságérzésért felelős. Nagyfokú energialöketet ad, így kitisztítja a tudatod, valamint pozitívan befolyásolja a központi idegrendszert.

A koffeint termogén anyagnak is nevezik, mivel felgyorsítja az életfunciókat, de épp ez okozza a negatív visszhangját is, ugyanis szaporábbá válik tőle a szívverés, megemeli a vérnyomást és a koleszterinszintet, vízhajtó tulajdonsága miatt dehidratációt okozhat, illetve erősen savasít is. Azt azonban nem árt tudni, hogy a koffein csak akkor káros, ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, és ha van olyan alapbetegségünk, melyet súlyosbítana (pl. ha eleve magasabb a vérnyomásunk, vagy szívproblémáink vannak, inkább hanyagoljuk). Tehát egy egészséges, felnőtt embernél nem jelent semmiféle rizikót, ha naponta elfogyaszt 3 csésze feketét, ugyanis ilyen dózisban még élvezhetjük pozitív hatásait anélkül, hogy bármennyire is károsítanánk vele magunkat.

A fogyókúra segítője

Mint már említettük, a koffein felpörgeti az anyagcserét, így a zsírégetést is, nem hiába ez az anyag a fogyókúrás tabletták egyik fő összetevője. A zsírsavakat energiaként használja fel, tehát ezzel két legyet ütünk egy csapásra: fogyunk, miközben a teljesítőképességünk megnő. Ráadásul amennyiben edzés előtt fogyasztjuk, megkétszerezhetjük a testmozgás eredményességét, egyrészt azért, mert több kalóriától szabadulhatunk meg általa, másrészt mert így sokkal jobban és hosszabb ideig bírjuk a terhelést. Mindemellett segíti a kalcium izmokba jutását.

kave2.jpg ()

Hatékony fájdalomcsillapító

Fejfájás esetén először sokan nem is gyógyszerhez, hanem egy csésze kávéhoz nyúlnak, mivel gyakran káros kemikáliák nélkül is elmulasztja a kínzó lüktetést a halántékon. Ez azért van, mert pozitívan befolyásolja az erek összehúzódását, aminek nagy szerepe van a fájdalom megszűntetésében. Érdekesség, hogy egy amerikai kutatásban megállapították, hogy a koffeint kapó fejfájós betegek tünetei ugyanolyan mértékben csökkentek, mint azoknál, akik ibuprofent szedtek. Érdekes tény azonban az is, hogy azok, akik a kelleténél több kávét fogyasztanak, náluk a fejfájás súlyosabb és hosszabb ideig is elhúzódhat.

A koffein hatása a depresszióra

A normál mennyiségű koffein fogyasztása pozitív hatással van a hangulatunkra, mivel felszabadítja a boldogsághormonjainkat, ráadásul élénkít és energiával tölt fel, így csökkenti a depresszió tüneteit is, sőt, egyeseknél kisebb eufóriát is okoz. Viszont ahogy a fejfájás esetében, itt is ügyelni kell arra, mennyit is fogyasztunk, ugyanis nagyobb mennyiségben az ellenkező hatást érhetjük el. Tehát ebben az esetben koncentrációzavar, melankólia, fáradtság lesz úrrá rajtunk. Ennek oka feltehetőleg az, hogy egyrészt csökkenti a B6-vitamin felszívódását (ami hozzájárul a jó hangulathoz), másrészt egy idő után kialakul a koffeinhez való hozzászokás, így a szokásos mennyiségnél elvonási tünetek jelentkeznek, mivel még többet igényelnénk.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a koffein nem feltétlenül káros az egészségünkre nézve, mint ahogy azt sokan gondolják, a hangsúly csupán a megfelelő mennyiség fogyasztásán van. Amennyiben ezt betartjuk, úgy kizárólag a pozitív hatásait élvezhetjük.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X