Főoldal > DIÉTA > 7 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál a koffeinről

7 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál a koffeinről

diétaétkezéskávékoffeintáplálkozás
0

Írta:

Abban biztosak vagyunk, hogy a családod és a barátaid is rendszeresen kávéznak, de vajon tudják, hogy ez milyen hatással van rájuk?

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 80 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel koffeint, átlagosan 200 milligrammot. Ezeknek a számoknak a tükrében érthető, amit egy 7000 fős kutatás is alátámaszt: az emberek jobban szeretnek felhajtani egy csésze kávét, mint a partnerükkel szeretkezni.

Abban biztosak vagyunk, hogy a családod és a barátaid is rendszeresen kávéznak, de vajon tudják, hogy ez milyen hatással van rájuk? Tudj meg 7 újdonságot mindenki legális kedvenc drogjáról!

1. A koffein pozitív hatással van a rövid és a hosszútávú memóriára

Korábbi kutatások már bizonyították a rövidtávú memóriára gyakorolt előnyöket, de a mostani felmérések tükrében kiderült: a hosszútávú memóriát is javítja.  Naponta 300-400 milligram koffein elfogyasztása késlelteti az agyi leépülést és az Alzheimer-kór kialakulását – állítják amerikai orvosok. Arra azért figyelmeztetnek: a megfelelő mennyiségű, pihentető alvás szintén fontos az Alzheimer megelőzésében, így erre is érdemes figyelni.

2. A koffein fokozza a sportteljesítményt

Biztosan érezted már, hogyha egy órával például futás előtt iszol valamilyen koffeines italt, növekszik a teljesítményed. A statisztikák is ezt mutatják: éberebb leszel és csökken a reakcióidőd.

3. Szinte azonnal hat

koffein2.jpg ()A koffein nagyon hamar bekerül az agyi véráramba, így a központi idegrendszert gyorsan stimulálja. Ez azt jelenti, hogy pillanatok alatt éberré válsz, és ezt a nagy lökést egészen addig fogod érezni, amíg elér a csúcspontra, ami általában az elfogyasztástól számított 30-60 percig tart.

4. A koffeintartalom változhat

Kutatók megállapították, hogy az egyik kávézólánc üzletében egy csésze  kávé 100 milligrammal több koffeint tartalmazott, mint egy másik, hasonló típusú kávékat kínáló lánc üzletében. A tanulmány azt is kiderítette, hogy ugyanazon lánc ugyanazon italában is akár 300 milligrammot is változhat a koffein mennyisége, attól függően, hogy melyik napon rendeled azt. Egy átlagos kávéban egyébként 90-225 milligram koffein található.

5. Az espresso koffeintartalma jóval alacsonyabb mint más kávéké

Azt gondolhatnánk, hogy a rövid, sűrű espresso az igazi koffeinbomba, de szakértők szerint egy csésze koffeintartalma 40 és 70 milligram között mozog, ami jóval kevesebb, mint amennyi például egy átlagos bögre tejeskávéban található. Ezért ha érzékeny vagy, jól gondold meg milyen kávét rendelsz, nehogy túlságosan felpörögj.

6. Nem dehidratál

Miután a koffeint 98 százalékban ital formában visszük be, amikor fogyasztjuk, hidratálódunk. Ami persze nem azt jelenti, hogy kizárólag koffeintartalmú italokat fogyassz. Fogyaszd őket mértékkel, és ne felejtsd el, hogy a víz a legjobb hidratáló és szomjoltó.

7. A koffein nem csak és kizárólag az italokban van jelen

Sokan nem tudják, de a csokoládé is jelentős koffeinforrás. Koffeint szinte bármilyen ételhez vagy anyaghoz hozzá tudnak adni, így számos gyógyszer vagy táplálékkiegészítőhöz is. Ha bármilyen szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedsz, feltétlenül konzultálj az orvosoddal, mielőtt koffeintartalmú fájdalomcsillapítót akarsz bevenni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X