Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító mínuszok: Fájdalmak ellen hidegkamra

Gyógyító mínuszok: Fájdalmak ellen hidegkamra

egészséggyógyuláshideghidegkamrajégszaunakrioterápia
0

Írta:

Szülőhazájában, Japánban és néhány más országban már három évtizede ismerik és alkalmazzák sikerrel, nálunk még csak néhány éves “karrierre” tekinthet vissza.

Mínusz 100-110 fok? Még a gondolatra is beleborzongunk, pedig a hidegkamra sikerútja hatékonyságát igazolja. A téma kiváló ismerőjét, az eljárás egyik alkalmazóját, Vass Ilona bőrgyógyászt arról kérdezzük, hogy milyen betegségek estén alkalmazható eredménnyel a “hidegterápia”.

“Természetes gyógymódról van szó, amely főként az ízületi betegségek, valamint az ugyancsak nagy fájdalmakkal járó fibromialgia kezelésében hozott jó tapasztalatokat. A fibromialgia rendkívül összetett kór, amelynek diagnosztizálása sem egyszerű, depresszióval, ízületi és izomfájdalommal jár, és gyakran okoz emésztőszervi panaszokat is. A kórkép alapján nehezen felismerhető, belgyógyászok, pszichiáterek is foglalkoznak vele. Külföldön, például Németországban már több egészségügyi központban foglalkoznak kezelésével.”

Az ízületi betegségek területén milyen eredményeket “könyvelhet el” a teljestest-hidegterápia?

“Sajnos, szinte minden családban akad ízületi betegségben szenvedő, minden ötödik embert érint valamilyen ízületi probléma. A hidegterápia a gyógyszeres kezelés és a fizioterápia hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig helyettesíti is azokat. A gyógyhatás lényege, hogy a szervezetet egy maximum 3 percig tartó hidegsokknak teszik ki, aminek következtében olyan hormonok és biológiai anyagok szabadulnak fel, amelyeknek gyulladás- és fájdalomcsillapító hatásuk van. A kezelést minden esetben “alkalmassági” vizsgálat előzi meg. Ha a páciens “zöld jelzést kap”, előbb fél percet kell eltöltenie a mínusz 60 fokos előkamrában, és ezután következik a terápia lényege: 2-3 perc a mínusz 100-110 fokban. Ilyen hidegben ennyi idő alatt a bőrfelszín hőmérséklete mintegy +5 fokra csökken, tehát még nem fagy meg, és az ízületek sem hűlnek ki. A kezelés fürdőruhában történik, a szabadon maradt testrészeket le kell takarni. A hidegkamrában eltöltött 3 perc több órán át gátolja a krónikus fájdalmak megjelenését, hosszú időre jó közérzetet ad, segíti a nyugodt éjszakai alvást. A kezelés hatékonysága fokozható a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel. A 10-20 alkalomból álló, kúraszerű terápia akár 3-6 hónapos tünetmentességet is eredményez.”

Van-e ellenjavallata ennek a kezelésnek?

“Van. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, daganatos betegeknek, magas vérnyomással küszködőknek nem javasolt, és természetesen azoknak sem, akik a bezártságot nem bírják, mert a kezelés zárt rendszerben, kabinban történik. Egyébként a hidegterápia nem csak ízületi, mozgásszervi problémák esetében alkalmazható, keringésjavító, méregtelenítő hatásának köszönhetően növeli az egyidejű fogyókúra eredményességét is, a felszabaduló endorfin miatt jó kiegészítője a depresszió, a burn out, a kiégés gyógyításának is. A kúraszerűen alkalmazott hidegterápia növeli a sportteljesítményt, segíti az izmok regenerációját, a húzódások, ficamok gyógyulási idejét is lerövidíti. Ezen túl gyorsítja az izommunka nyomán felszaporodott tejsav és egyéb káros anyagcseretermék kiürülését. Elsődlegesen ízületi fájdalmakra alkalmazták, de a kezelések során kiderült, hogy sok egyébre is hasznos, így például még a pikkelysömörben szenvedő és krónikus ekcémás páciensek tüneteit is javítja 15-20 kezelés után. A tapasztalatok szerint csökken a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűnnek a zavaró plakkok.”

A terápia alkalmazása nem gyógyulást, inkább tüneti kezelést jelent?

“Ez egyértelmű, hiszen alkalmazási területe krónikus, gyógyíthatatlan kórokra vonatkozik. De sok esetben a gyógyszerek elhagyhatók a terápia sikeres alkalmazásának köszönhetően, és ez sem mellékes, főként szteroidok esetében, és a kezelésnek semmiféle mellékhatása nincs. Sajnos ebből a drága berendezésből jelenleg még csak egy működik az országban, egy természetgyógyászati centrumban. A kezeléseket az OEP nem finanszírozza, a 10 alkalomra szóló bérlet a mozgásterápiával együtt bevezető áron 55 ezer forint. A nálunk még szokatlan, sőt első hallásra talán ijesztő terápia sokféle kezelésben bizonyította már világszerte létjogosultságát, és mivel ellenjavallata, kockázata nincs több mint például a szaunázásnak, nyugodtan ajánlható többféle betegcsoportban is.”

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X