Főoldal > EGÉSZSÉG > Támogasd a veséd, védd a szíved!

Támogasd a veséd, védd a szíved!

belső szervekbetegségegészségfájdalomgyógyulásszívtüdővese
0

Írta:

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát.

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő tanácsokkal szolgált. 

A vese elégtelen működése a szívre is hat

Kevesen tudják, hogy a vesék működése hatással van a szív munkájára is. Tudniillik a vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. Tehát ha a vese elégtelen működik, az súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve.

A Medical Journal of Australia c. magazinban megjelent cikk szerint az elmúlt évtizedekben az egészségügyi szervezetek szinte már csak a végstádiumú vesebetegségekre figyeltek fel. Holott a krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Az is kiderült, hogy ez a probléma korántsem ritka, Ausztráliában például a lakosság 10 százalékában kimutatható veseműködési zavar. Éppen ezért világszerte jelentősen megváltozott a vesebetegségekre irányuló figyelem.

Ennek ellenére a vesebetegségek kockázatait még csak kevesen ismerik, de a szívbetegségek okozta halálozási rátával szinte mindenki tisztában van. Ez nem véletlen, hiszen globális szinten a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb és legköltségesebb kihívást.

Védeni lehet, szűrni szükséges

– A jó hír, hogy a vesebetegségeket meglehetősen könnyen és viszonylag olcsón ki lehet mutatni. Éppen ezért ezeket a szűréseket nagyon hasznos lenne beépíteni a szűrőprogramokba, erre pedig fel kellene hívni az egészséges páciensek figyelmét is – mondja dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. – Fontos tudni, hogy megfelelő életmóddal magunk is befolyásolhatjuk a vesék működését, ezzel pedig az egész szervezetét.

Mit tehetünk a vesék védelméért?

– Naponta legalább 2 liter folyadékot kell elkortyolni, lehetőleg víz formájában.
– Vissza kell szorítani a só fogyasztását, hiszen így a szervezet kevesebb vizet fog visszatartani. Ebből a szempontból különösen óvatosan kell bánni a készételekkel, rágcsálnivalókkal, füstölt húsokkal, ételízesítőkkel, gyorséttermek menüivel is.
– Vesebetegeknek az orvos és a dietetikus által összeállított speciális, fehérjeszegény diétát kell tartania.
– Hideg időben feltétlenül melegen kell tartani a lábat és meleg fehérnemű viselése is ajánlott.
– A krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést, a versenysportot. 
– Probléma esetén, sőt akár megelőzési céllal is ajánlatos mielőbb felkeresni az urológust. 

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X