Főoldal > EGÉSZSÉG > Érdemes betegen edzeni?

Érdemes betegen edzeni?

betegségedzésegészségimmunrendszermozgássportterhelés
0

Írta:

Ha rendszeresen edzel, időről időre belefutsz ebbe, a valljuk be, nem is egyszerű kérdésbe. Bármennyire is igyekszel, hogy egészségesen élj és erősítsd az immunrendszered, két-három légzőszervi betegséget biztosan elkapsz évente.

Ilyenkor elbizonytalanodsz, hogy mit is kellene tenni, mivel hiányzik a rendszeres testmozgás, de nem tudod, jót teszel-e az egészségednek avval, ha az edzőterem felé veszed az irányt.

Érdemes ilyenkor bevetni a „nyaki ellenőrzés” szabályt.

Nem kell lemondanod a testedzésről, ha a tünetek a nyakad felett jelentkeznek, mint a csöpögő orr és a fájó torok. Természetesen, ilyenkor is érdemes a tested jelzéseire figyelned, és visszavenni az edzések intenzitásából, ha a szokásos tempód túlságosan fárasztónak érzed.

Ha túl stresszes vagy, esetleg azt érzed, hogy kevés az energiád, akkor az edzés kifejezetten jó hatással lesz a közérzetedre. Egy tempós séta jobban kitisztítja az orrodat, mint egy délutáni heverészés. Egy könnyedebb edzés felpörgeti a vérkeringésed, és ellensúlyozza a tunyaság érzetét. De mindez természetesen személyes döntés. Te tudod a legjobban eldönteni, hogyan is érzed magad, és mennyit bír el a tested, amikor megbetegszel.

edzes2.jpg ()

Azonban, ha a tünetek a nyakad alatt is jelentkeznek, mint a végtagfájdalmak, a hidegrázás, gyomorproblémák vagy hasmenés, azt javasoljuk, inkább pihenj, amíg meg nem gyógyulsz. Illetve, ha lázad van, függetlenül az egyéb tünetektől, hagyd el az edzéseket, míg nem megy le normálisra a testhőmérsékleted!

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges szokások segítenek távol tartani a betegségeket. Moss kezet rendszeresen, egyél kiegyensúlyozottan, igyál sok ásványvizet és aludj eleget. Ha találsz egy kis üres helyet a határidőnaplódban, szánj egy kis időt magadra és a pihenésre.

Még egy fontos dolog: ha teremben edzel, ahol a gépeket mások is használják utánad, gondolj rájuk is, és arra, hogy fertőzöl-e. Ha egy szettet nem tudsz végigcsinálni anélkül, hogy ne tüsszögnél vagy köhögnél, akkor inkább maradj otthon egy csomag papírzsepivel és egy csésze forró teával.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X