Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindennapi függőségeink – amikor semmi sem elég

Mindennapi függőségeink – amikor semmi sem elég

csokoládédiétaegészségételfüggőséginternetszex
0

Írta:

Ha függőségről beszélünk, akkor legtöbbünknek egy romboló, káros viselkedés jut az eszünkbe, azonban mindannyian voltunk már ilyen állapotban, ha máskor nem, akkor csecsemőkorunkban, amikor édesanyánkra utalva léteztünk.

Ekkor az életben maradásunk volt a tét, tehát önmagában a függőség nem egy negatív szokás. Pusztítóvá akkor válik, amikor olyannyira domináns lesz, hogy már rombolóan hat mind az érintettre, mind a környezetére. Legtöbbször szakember bevonásával lehet csak rajta túljutni, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, mivel van, hogy nélküle ön-és közveszélyessé fajulhat a beteg.

A függőség egyfajta kényszeresség, és megnyilvánulhat testi és lelki szinten is. Sokan úgy gondolják, hogy csakis a kémiai készítmények alakíthatnak ki valódi függőséget, pedig szinte minden, ami jó érzéssel tölti el az embert (pl. csokoládé, szerelem, pénz, játék), idáig vezethet. Ezért hogy valaki egy érzés, vagy egy tevékenység rabjává váljon, ahhoz mindenképp kell egyfajta hiány, amit pótolni szeretne. Hogy pontosan ki, miben leli meg a vágyát, az változó, de egy valami az esetekben mindig közös: az, hogy amíg a „beteg” önmagában rendet nem tesz, addig folyton fog találni valamit, amely függővé teheti.

Egészséges táplálkozás mindenek felett

Való igaz, minél jobban odafigyelünk az egészségünkre, annál jobb, azonban van, amikor kórossá válik. Ennek a függőségnek már külön nevet is adtak: ortorexia. Ez egy olyan állapot, amikor valakinek az élete az étkezés körül forog, és amennyiben mégis bűnözik, akkor az rendszerint mély bűntudattal, szorongással, pánikkal jár. A benne szenvedő úgy gondolja, a betegségek messziről elkerülik őt, ha szigorúan betartja a szabályokat, és nem vesz magához olyan táplálékokat, melyek egy kicsit is ártalmas lehetnek.

Általában ők azok, akik sosem esznek húst, nem használnak cukrot, vagy sót, és csakis szénsavmentes ásványvizet isznak. Előfordulhat az is, hogy külön főznek maguknak, nem járnak éttermekbe, kifőzdékbe, nem falatozgatnak baráti összejöveteleken, mert félnek attól, mit is vesznek magukhoz. Leggyakrabban egy egyszerű diétának indul, azonban könnyen átcsaphat függőségbe, főleg ha a fogyni vágyónak vannak kényszeres, illetve hipochondriás hajlamai. Több szakember szerint a média is felelőssé tehető ezért, mivel mintha azt sugallnák a nőknek, hogy csakis akkor lehetnek szépek, boldogak és karcsúak, ha kizárólag egészséges ételeket esznek.

fuggoseg2.jpg ()

Internetfüggőség

Napjainkban szinte már lehetetlen internet nélkül létezni. A legtöbb otthonban megtalálható, ám ha mégsem, akkor a munkahelyen, illetve az internetkávézókban biztosan igénybe lehet venni. Általa megnyílik előttünk a világ, új és érdekes információkkal lehetünk gazdagabbak, ráadásul a rég nem látott ismerősökkel is felvehetjük a kapcsolatot. Eleinte ritkaságszámba ment, azonban ma már a mindennapok részévé vált, így nehéz pontosan behatárolni, mikortól is beszélünk internetfüggőségről. Szakemberek állítása szerint akkor kell elgondolkodnunk ennek realitásán, amint észrevesszük magunkon, hogy túl sok időt töltünk a számítógép előtt a családi és a munkahelyi élet rovására.

Leggyakrabban a fiatalabb korosztálynál fordul elő, ekkor a gyereket nem köti le más, csak az internet, a Facebook, sőt mindez odáig fajulhat, hogy előbb-utóbb elszigetelődik, és a személyes kontaktusok helyett a virtuális életet választja. Mindez sajnos nem csupán pszichés problémákat von maga után, hanem az állandó görnyedt ülés, és a mozgásszegény életmód miatt megjelenhetnek különböző testi gondok is.

Szexuális függőség

A szex a legtöbb felnőtt ember életében kiemelkedő szerepet játszik, ezért gyakran keverik össze a nagy szexuális étvágyú nőket és férfiakat azokkal, akik valóban függőségben szenvednek. Igen, szenvednek, ugyanis náluk olyannyira központi téma a szex, hogy emiatt életük többi területére nem tudnak koncentrálni. Családi, baráti kapcsolataik megszűnnek, munkahelyi teljesítményük leromlik, így gyakran sodródnak a társadalom peremére. Érdekesség, hogy a szexfüggő betegek egy része nehezen, vagy egyáltalán nem éri el az orgazmust, így vágyukat képtelenek csillapítani, ezért állandóan újabb partnerek után kutatnak, remélve, hogy egyikőjük megadja nekik azt, amire vágynak. Fontos, hogy mihamarabb felismerjék ezt a betegséget, ugyanis ha kezeletlen marad, akkor nagy az esély arra, hogy szexuális bűnözőkké váljanak a testiség rabjai.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X