Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tuti tipp, hogy felturbózd az immunrendszered

10 tuti tipp, hogy felturbózd az immunrendszered

betegségegészségétkezésgyógyulásimmunrendszermozgás
0

Írta:

Erősítsd meg szervezeted egyszerű, praktikus tippekkel, hogy még a leghidegebb téli hónapokban is egészséges maradhass!

1. Növeld a C-vitamin bevitelt

Néhány esetben ez a fehérvérsejtek számát akár tízszeresére is növelheti, emellett segíti az interferon nevű kémiai anyag kiválasztódását is, ami pedig a vírusok osztódását akadályozza meg. A szervezet maximum 3 g C-vitamint képes elraktározni naponta, ennyi az ajánlott adag az immunrendszer erősítésére is. Így tehát tanácsos háromszor egy tablettát bevenni naponta az 1000 mg-os dózisból. A citrusfélék, a paprika, az áfonya és egyéb C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása is ajánlott – az ezekben található bioflavonoidok ráadásul fokozzák a C-vitamin hatását.

2. Törekedj a kiegyensúlyozott étrendre

A C-vitamin alapvető fontosságú, egy igazán erős immunrendszernek pedig emellett sok-sok B-vitaminra, béta-karotinra, D-vitaminra, kalciumra, magnéziumra, vasra és cinkre is szüksége van. Törekedjünk arra, hogy étrendünkben megfelelő arányban szerepeljenek a teljes kiőrlésű szénhidrátok, a sovány fehérjék, sok zöld színű zöldség a hideg téli napokon, és a biztonság kedvéért szedjünk multivitamint is.

3. Szedj kasvirágot

Ez a rózsaszín virág igazi immunrendszer-erősítő bomba. Németországban a Lipcsei Egyetem kutatói kimutatták, hogy a makrofág (baktériumfaló) sejtek száma megduplázódott, miután öt egymást követő napon 30 csepp kasvirágtinktúrát vittek be a szervezetbe naponta háromszor. A multivitaminokkal ellentétben a kasvirágkészítményt nem kell minden nap szedni, elég havonta egy hétig a náthaszezonban megelőzésre, vagy már lappangó nátha esetén fogyasztani. Az ilyen esetekben 20-30 cseppet kell bevenni naponta kétszer.

4. Mozogj rendszeresen

A mozgás a nyirokrendszer élénkítésével és a betegséggel harcoló sejtek számának növelésével fokozza a szervezet ellenállását. Azonban a túl sok mozgás éppenséggel elnyomja az immunrendszert. Heti 1200-1800 kalória elégetését tűzzük ki célul, hogy fizikai jóllétünk és egészségünk szempontjából is a legjobb eredményt érjük el.

immun2.jpg ()

5. Csak a szépre gondolj

A vírusok a sejtekbe a sejtfalon lévő kis nyílásokon (receptorokon) keresztül jutnak be. Azok a kémiai anyagok, melyek akkor termelődnek, ha izgatottak vagy boldogok vagyunk, eltömítik ezeket a nyílásokat. A negatív érzelmek ugyanakkor megkönnyítik a vírusok bejutását. Tanulmányok kimutatták, hogy a feszült emberek 15 százalékkal nagyobb eséllyel kapták el a náthát, mint nyugodtabb társaik.

6. Aludj eleget

Amikor az immunrendszer kórokozókkal harcol, álmosabbak vagyunk – ennek az az oka, hogy szervezetünk minden energiáját a baktériumok elleni harcra fordítja. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is igaz, vagyis alvás közben az immunrendszer sokkal aktívabb. Ha keveset alszunk, szervezetünk nem tudja hatékonyan felvenni a harcot a baktériumokkal. A nátha és az influenza szezonban tehát nem érdemes sokáig fenn maradni.

7. Menj a napra

Bár bőrünk leégése igen káros, valamennyi napfényre azonban szükségünk van. Orosz kutatások kimutatták, hogy az ultraviola sugarak hatására a fehérvérsejtek baktériumölő képessége megduplázódik. A napfény D-vitaminnal is ellátja szervezetünket, amire szükség van az immunitáshoz. Naponta legalább 30 percet tartózkodjunk a napon, vagy legalábbis érjen bennünket természetes fény.

8. Serkentsd a nyirokrendszert

A vérkeringés és a nyirokrendszer egészsége alapvető fontosságú a fertőzések gyors leküzdésében. Ha e két áramlás túlságosan lassú, a betegségek ellen harcoló sejtek nem tudnak elég hatékonyan mozogni a szervezetben. A nyirokrendszert napi ledörzsöléssel, masszázzsal vagy jógagyakorlatokkal stimulálhatjuk, de legegyszerűbb módja megkeresni és serkenteni talpunkon az úgynevezett nyirokdudort. Ehhez naponta 2-3 percig álljunk lábujjhegyen, és nyújtsuk meg a vádlinkat.

9. Rendszeresen moss kezet

A baktériumok nagy része orrunkon vagy szemünkön keresztül jut be szervezetünkbe, amikor arcunkat megérintjük. Ha óránként kezet mosunk, csökkentjük a kezünkön a megtelepedett baktériumok mennyiségét, így a fertőzés kockázatát is. Az Amerikai Tengerészet katonái is ez a gyakorlatot követték, és 45 százalékkal kevesebb időt töltöttek betegállományban, mint korábban.

10. Izzadj a forróságban

Immunrendszerünk jobban funkcionál a testhőmérsékletnél némileg magasabb hőmérsékleten. Lehet, hogy a szauna segíti az immunrendszer működését, de csak átmenetileg. Ezért a szaunázás két-három naponta egyszer javasolt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X