Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 természetes flavonoidbomba

5 természetes flavonoidbomba

antioxidánsegészségételflavonoidgyógyulásgyümölcsvitamin
0

Írta:

Ma a flavonoid kifejezést írhatod be a szótáradba, és megtudhatod, hogy miért is olyan fontos a szervezet számára.

 

Az egészséges életmód trendivé válása óta egyre többet emlegetett szabadgyökök részben az anyagcsere folyamatokban, részben pedig a külső környezetben – gyógyszerek, mezőgazdasági, kémiai szerek, dohányfüst stb. – alakulnak ki, a szervezet számára pedig roppant ártalmasak: felhalmozódásuk rákhoz, korai öregedéshez, gyulladásokhoz és olyan neurodegeneratív rendellenességekhez vezethet, mint a Parkinson– és Alzheimer-kór. Az egészség legveszélyesebb ellenségeiként számon tartott szabadgyököket tehát hatástalanítani kell, amely feladatra az antioxidáns vegyületek a legalkalmasabbak. Ebben a folyamatban nagyon fontos szerepe van a flavonoidoknak, amelyek hatékony segítséget nyújtanak az antioxidáns vitaminoknak és enzimeknek a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében.

A flavonoidok eredetileg a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok – a kártevőkkel, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben -, amelyek az emberi szervezet számára is hasznosak, hiszen ott is képesek hasonló funkciót ellátni, így rendszeres fogyasztásuk védelmet nyújthat a szervezetet nap mint nap érő káros hatásokkal szemben. A flavonoidok élettani szerepére egyébként Szent-Györgyi Albert mutatott rá 1935 környékén, bebizonyítva, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételét a májban, a vesében és a mellékvesében. Kitűnő egészségmegőrző és betegségmegelőző hatásuk van, ezen túl pedig hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához, segítenek a sejtek oxigénellátásában, az anyagcsere folyamatokban, jó gyulladáscsökkentők, vírus-, baktérium- és gombaölő hatásúak, valamint a kemoterápiás és sugárkezelések mellékhatásait is csökkentik. A természetes formában bevitt flavonoidok ajánlott napi mennyisége nincs meghatározva, túladagolni azonban nem lehet őket. Noha a szakemberek inkább ezek fogyasztását javasolják, ma már rengeteg flavonoid tartalmú étrendkiegészítő van a piacon, ezek esetében természetesen van napi limit, amit érdemes betartani. Most pedig nézzük, hogy melyek a flavonoidokban leggazdagabb ételeink.

flavo2.jpg ()

Citrusfélék

A citrusfélékben található bioflavonoidok többek között hesperidint és rutint tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak az érrendszerre és az egészséges keringésre. Emellett antiallergén és gyulladáscsökkentő hatásúak is.

Étcsokoládé

Mielőtt egészsége érdekben bárki leharapná a csokimikulás szakállát, nem árt tisztában lenni vele, hogy minél jobb minőségű és magasabb kakaótartalmú csokoládét választunk, annál jobb. Mivel a tej gátolja a flavonoidok felszívódását, 70% a minimum csokoládétartalom, ha nemcsak finomat, de egészségeset is akarunk enni.

Vörösbor

Már dédapáink is tudták, hogy kis mennyiségű vörösbor napi szintű fogyasztása nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, különösen a szívroham kockázatát csökkenti. A mértékletesség azonban kulcsfontosságú, napi 1 dl jó minőségű vörösbor elfogyasztása melegen ajánlott, akik azonban nem kedvelik az alkohol ízét, egy pohár kékszőlőlével helyettesíthetik a „bor-kúrát”.

Zöld tea

A zöld teában nagy mennyiségben találhatók úgynevezett katechinek, amelyek közül az ECGC-ként ismert fajtának nagyon fontos szerepe lehet a rákmegelőzésben, illetve a rák elleni küzdelemben. Emellett nagyon fontos antioxidánsforrás, és a zsírégetést is serkenti.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem rendkívül egészségesek is. Magas flavonoid tartalmuknak köszönhetően rengeteg szabadgyököt képesek megkötni a szervezetben, ezáltal egészségmegőrző hatásúak, illetve a daganatos megbetegedések megelőzésében is nagy szerepük lehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X