Főoldal > EGÉSZSÉG > Így úszd meg az őszi influenzát!

Így úszd meg az őszi influenzát!

betegségegészséggyógyulásinfluenzalázmegfázásnáthaősz
0

Írta:

Ha nem szeretnél megbetegedni, fogadd meg ezeket a hasznos tanácsokat!

Óvatosan a tablettákkal

Bár a védőoltások és a gyógyszerek is segíthetnek a vírusok, baktériumok elleni küzdelemben, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy az influenza elleni védőoltások sem garantálják, hogy megúszod az ősszel kezdődő influenzajárványt. A gyógyszertárakban kapható pirulák ugyan hatásosan csökkentik a megfázás tüneteit, ám a problémák okát nem szüntetik meg. A vírusos eredetű fertőzésekre az antibiotikumok nem hatnak, és elnyomják a szervezet öngyógyító erőit, illetve rendszeres használatuk gyakran társulhat további kockázatokkal és mellékhatásokkal. Ha szeretnél az őszi-téli szezonra időben felkészülni, először is meg kell értened a testedet, és megadnod neki azt, amire szüksége van. Természetesen a vírusok folyamatos változása miatt nem lehet minden betegséget megelőzni, ám egy jól működő szervezet hatékonyabban állhat ellen az influenzának és a náthának.

Válassz kiegyensúlyozott étrendet

A friss gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása nagymértékben hozzájárulhat a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok biztosítására. A sárgarépa, a savanyú káposzta, a paradicsom, a gomba, a spenót és a brokkoli rendkívül gazdag egészségjavító növényi vegyületekben. A színes zöldségek és gyümölcsök természetes formában tartalmazzák az antioxidáns hatású béta karotint, ami ösztönzi az immunrendszer működését, és véd a szabadgyökök károsító hatása ellen. A citrusfélék, a homoktövis és a piros paprika ideális C-vitamin szállító, ami főként a vírusos időszakban segít megőrizni a szervezet öngyógyító képességét. A hidegebb időben érdemes minél több cinkben gazdag élelmiszert fogyasztanod (pl. teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, sovány húsok, búzacsíra, olajos magvak), hisz ezek jelentősen fokozzák a szervezet ellenálló képességét. Ha ételeidet gyömbérrel, fahéjjal, oregánóval és cayenne borssal fűszerezed, immunrendszered hatékonyabban tud védekezni a makacs vírusok ellen. Egészséged védelme érdekében kerüld az iparilag feldolgozott, vegykezelt élelmiszereket, és csökkentsd minimálisra a finomított cukrok és a telített zsírok fogyasztását, hisz ezekben nincs tápanyag, és gyengíthetik a szervezet funkcióit.

Frissítsd fel a tested

A rendszeres testmozgás serkenti a vérkeringést, fokozza az immunsejtek aktivitását, jó közérzetet biztosít és fiatalítja az egész szervezetet. Ám vigyázz, hogy ne ess túlzásokba, így kerüld az őszi időszakban a megerőltető sportokat. A helyes dózis a testedet és az immunrendszeredet is csúcsformába lendíti, így legoptimálisabb, ha hetente 3-4 alkalommal – az edzettségi szinttől függően – 45-90 percig mozogsz, hogy energikusan és fitten vészelhesd át a telet. Válassz olyan sportágakat, amelyek erősítik a kitartásodat és örömet szereznek, mint pl. a kocogás, a gyaloglás, a bringázás vagy az úszás.

influenza2.jpg ()

Méregteleníts szaunával

Egy kellemes meleg fürdő után valósággal újjászületsz, és ha szeretnéd fokozni az energiádat, továbbá erősíteni az immunrendszeredet, a Kneipp-terápia jótékony hatásait otthon is élvezheted. Állj a fürdőkádba, csavard le a zuhanyrózsát, és a 8-12 Celsius fokos vízsugarat irányítsd a bal lábujjakhoz és a lábfejhez. Ezt követően haladj tovább a lábszár külső részén egészen a térdhajlatig, és kb. 10 másodpercig folyasd rá a vizet, majd a térdzuhanyt ismételd meg a jobb lábadon is. A szaunázás nem csupán remek élmény, ám rendszeres használata az egészségre is pozitív hatást gyakorol. A hő-és páratartalom kitágítja az ereket, ezáltal felgyorsul az anyagcsere, ami megindítja a méreganyagok eltávozását a szervezetből.  A szauna utáni hűtés serkenti a vérkeringést, ami egyidejűleg az immunrendszer erősítését jelenti. A szaunázás ösztönzi a szív-és érrendszert, így a szervezet jobban alkalmazkodik a jelentősebb hőmérséklet-ingadozásokhoz is.

Regenerálódj alvás közben

A szervezet védekezőképessége szorosan összekapcsolódik az alvás időtartamával és minőségével. A jó alvás egészségmegőrző hatása közismert hisz alvás során regenerálódik és erősödik az immunrendszer. Ha mostanában stresszes vagy, és nehezen tudsz elaludni, hívd segítségül a természetet. A citromfűből, a komlóból, a jázminból és a macskagyökérből készült főzetek csökkentik a feszültséget, és kiválóan alkalmazhatóak álmatlanság ellen. Enyhe nyugtató hatású teát főzhetsz kamillából és golgotavirágból: 1 teáskanál szárított golgotavirágot és 1 teáskanál szárított kamillát forrázz le 250 ml vízzel, hagyd állni 10 percig, szűrd le, és lefekvés előtt fél órával lassan kortyolgasd el.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X