Főoldal > EGÉSZSÉG > Izzadd ki a mérgeket!

Izzadd ki a mérgeket!

betegségegészséggyógyulásimmunrendszerinfraszaunaizzadásméregtelenítésszauna
0

Írta:

Kint hideg van, fúj a szél, és esik eső: ilyenkor a legtöbbünknek jólesik egy kis emlékeztető a hőségről, illetve a fényről. Az izzasztó kabinok segítséget nyújtanak ebben, valamint elmondhatjuk, egészségünkért is tettünk valamit.

Hogy melyik a legjobb, arról egyénenként megoszlanak a vélemények, mindenki mást preferál, viszont senki sem vitatkozik azügyben, hogy hatásában lényegesen egyik sem különbözik a másiktól.

Finn szauna

A közhiedelemmel ellentétben nem Finnországból származik a szaunázás kultúrája, hanem a közép-amerikai indiánok és maják papjai használták a legtöbb betegség gyógyítására. Hogy mégis milyen hatásokkal bír? Először is a 70-80 fokban erősen beindul az izzadás, és a verejtékkel együtt rengeteg méreganyag is távozik a szervezetből. Ezáltal sokkal frissebbnek és könnyedebbnek érezzük utána magunkat, ráadásul megnövekedik a betegségekkel szembeni ellenállóképességünk is, mivel a hő aktivizálja a fehér vérsejteket, illetve a különböző védekező anyagokat.

Emellett pozitív hatásának szemmel látható, külső jelei is vannak. Egyrészt csökken a narancsbőr mértéke, másrészt – mivel fokozódik a vérellátás – bőrünk puhább és rugalmasabb lesz. Amennyiben szaunázás közben szivacsot is használunk, az elhalt hámsejtektől is megszabadíthatjuk magunkat. Az izomcsomók állapota is nagyban javítható általa, ugyanis a meleg miatt az izmok ellazulnak, így a blokkok megszűnnek, csakúgy, mint a reumás panaszok.

shutterstock_28774237.jpg ()

Infraszauna

Az infraszauna áldás azok számára, akik nem bírják a túl magas hőmérsékletet, illetve különböző egészségügyi okok miatt nem használhatják a szauna finn változatát. (Ilyen ok lehet például a magas vérnyomás, visszerek, illetve a protézis). Mivel nem annyira megterhelő a szervezetnek, az idősebb korosztály tagjai is nyugodtan megtapasztalhatják a szaunázás élményét, de előtte érdemes kikérni a háziorvos tanácsát is.

Sokan azért szeretik jobban, mert tovább lehet bírni, valamint kevesebb idő alatt több méreganyagtól szabadulhatunk meg, mivel a sugarak nemcsak a bőr felszínére, hanem a mélyebb rétegekbe is behatolnak, és ott alakulnak át hővé. A fogyókúra kedvelt kiegészítője, mivel mozgás nélkül is 600-800 kalóriát égetünk el fél óra alatt. Igaz, kizárólag szaunázással nem fogunk sok kilónak búcsút inteni, de amennyiben megelőzi egy egy órás kardio edzés, akkor villámgyorsan lepereghet rólunk a felesleg.

A súlyvesztés mellett kitűnő fájdalomcsillapító is egyben: arc-, illetve homloküreg gyulladás enyhítésére is remek megoldást nyújt, mivel növeli az immunerősséget úgy, hogy a sugarak egy mesterséges lázas állapotot kreálnak, ami ellen a szervezetünk védekezik, így erőssebbé válik. Az orvosok is gyakran tanácsolják kiegészítő kezelésként, ezáltal hamarabb szabadulhatunk meg a fájdalomtól és a betegségeket is megelőzhetjük.

Gőzkabin

Ebben az esetben az izzadást a magasabb hőmérséklet mellett a kb. 90%-os páratartalom is garantálja. A meleg ilyenkor a vízpárán keresztül jut a szervezetbe és fejti ki jótékony hatását. Kiváló megfázás esetén, ugyanis a nedves hő alaposan kitisztítja a légutakat, így az állandó orrdugulást is hamar megszűnteti. Arra azonban ügyeljünk, hogy lázasan ne használjuk, mivel az amúgy is magas testhőmérsékletet még inkább megnöveli, ami rosszulléthez, netán ájuláshoz is vezethet! Hatásai megegyeznek a szaunáéval, azzal a különbséggel, hogy a gőzkabinban „csupán” 45 fok körüli a hőmérséklet, így kevésbé veszi igénybe a szervezetet.

Ellenjavallatok

•    ingadozó vérnyomás
•    szívproblémák
•    vese- és más gyulladás
•    epilepszia és egyéb idegrendszeri betegségek
•    magas lázzal járó fertőzések

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X