Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipp arcüreggyulladás ellen

7 tipp arcüreggyulladás ellen

arcüreggyulladásbetegségegészségfájdalomgyógyulásorr
0

Írta:

Nyomó, feszítő érzés kínoz, és a fájdalom is állandósult az arcüregedben? Íme, néhány jól bevált tipp a tünetek enyhítésére!

Az arcüreggyulladás az egyik legkellemetlenebb megbetegedés télen. Ilyenkor az orcád, az orrod, az arcüreged és a homlokod környékén az arcüreged duzzadt, és a váladék sem tud szabadon távozni. De megfelelő kezeléssel és néhány otthoni praktikával könnyebben megszüntetheted a kellemetlen tüneteket.

1. Párásíts

Télen a fűtés szárító hatása nemcsak a bőrünkre lehet rossz hatással, hanem az arcüreggyulladást is tovább súlyosbíthatja. A fűtőtestre tegyél párologtatót, cseppents bele borsmenta vagy levendula illóolajat, ami nemcsak abban segít, hogy párásítsd a levegőt, és ezzel megszüntesd az orrnyálkahártyát irritáló száraz közeget, hanem a közérzetedre is jó hatással lehet.

2. Inhalálj

Mivel a párás levegő jót tesz az arcüreg nyálkahártyájának, ezért ha beteg vagy, lehetőség szerint naponta 2-szer inhalálj! Forralj vizet egy edényben, tegyél bele menta levelet, kamillát, zsályát, vagy külön, inhalálásra kifejlesztett, eukaliptusz tartalmú cseppeket, hajolj fölé, és takard le a fejed egy törölközővel! Miközben mélyeket lélegzel, engedd, hogy a gőz átjárja a légutakat, és nemsokára érezni fogod a megkönnyebbülést!

3. Egyél hagymát

Lehet, hogy nem tartozik a kedvenc ételeid közé a vöröshagyma és a fokhagyma, de arcüreggyulladás és megfázás esetén érdemes megbarátkoznod velük! Kifejezetten hatékony immunerősítők és segítenek feloldani a lerakódásokat az arcüregben.

49533719 - woman lying on the bed, washes the nose.

4. Öblíts sós vízzel

Akár te magad készíted otthon, akár készen vásárolod a gyógyszertárban az oldatot, a sós vizes öblítés jót tesz az arcüreggyulladásnak. 9 gramm jódmentes sót 1 liter vízben oldj fel, forrald fel, hagyd kihűlni, majd mosdótál felett pipettával szívd fel az oldatot egyszer az egyik, majd a másik orrlyukadon. Hagyd, hogy átjárja a járatokat és feloldja a lerakódásokat, majd kicsorogjon a mosdótálba! Sokkal kíméletesebb az orrsprayknél és azonnali hatást eredményez.

5. Inni vagy nem inni?

A betegség idején a kávét és az alkoholt kerüld, mert irritációt okozhat, azonban annál több tiszta folyadékot vegyél magadhoz! A napi 2-3 liter folyadék fontos az egészséges szervezet fenntartásához, és arcüreggyulladás idején különösen fontos a megnövelt folyadékbevitel. Igyál gyógyteákat, tiszta, szénsavmentes vizet, ugyanis segít az arcüregben felhalmozódott váladék felhígításában, és annak gyorsabb távozásában is.

6. Egyél gyömbért

Ha nehezen birkózol meg a hagymaevés gondolatával, és hiába veselkedtél neki, kifogtak rajtad az aromás zöldségek, hasonlóan jó megoldás lehet a gyömbér. A gyömbérnek sokkal kellemesebb az íze, de hatékonyságban közel áll a hagymához. Reszelj le egy kiskanálnyit, csepegtess rá mézet és edd meg!

7. Kerüld az allergéneket

Az arcüreggyulladást az erős, szúrós szagú hajfestékek, vegyszerek, tisztítószerek valamint az aktív és a passzív dohányzás is tovább erősítheti. Éppen ezért kerüld az allergén, irritációt okozó anyagokat a gyorsabb felépülés érdekében! Arcüreggyulladás allergia esetén is kialakulhat, abban az esetben, ha az allergén állandóan a közeledben van: ha nem múlnak a tünetek, érdemes elvégeztetned allergia teszteket állatszőrre, poratkára, pollenre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X