Főoldal > EGÉSZSÉG > Pörögj föl! Vége a délutáni pangásnak

Pörögj föl! Vége a délutáni pangásnak

aktivitásenergiafáradtságkoffeinmunkarágózásséta
0

Írta:

A projekt feladatai az asztalodról bámulnak vissza rád, az óra szinte megállt, mindenki csak teng-leng az irodában, igen, késő délután van. Itt az ideje, hogy fellendítsd a délutáni tevékenységed! Mielőtt legurítanál egy újabb bögre kávét (amitől nem fogsz tudni aludni este), próbálj ki pár izgalmas és természetes megoldást a délutáni fáradtságra.

1. Rozmaring vagy borsmenta

Akár egy friss levél elmorzsolása, akár illóolaj szagolgatása egy igazi ébresztő lehet az agynak. A rozmaringról és a borsmentáról tudományosan bizonyított, hogy szinte azonnali energialöketet ad az agynak, amitől fókuszáltabb leszel. A kapcsolat a fenti illóanyagok és a mentális energia között annyira erős, hogy egyes cégeknél központilag a levegőbe permeteznek rozmaringot vagy borsmentát.

2. Egy kis csoki…

A magas kakaótartalmú csokoládé képes javítani a koncentrációt. Sőt, egy arizonai kutatás szerint a memóriát és az általános agyi funkciókat is fokozza a csoki. De figyelj oda, mit eszel, mert a kutatások a 60%-os kakaótartalom feletti étcsoki esetében voltak pozitívak, az ennél kevesebb kakaót tartalmazó édesség a cukor miatt erős energialöketet és zuhanást eredményezett. Ha hosszútávú hatást szeretnél elérni, délután egyél meg egy kevés (1-2 kocka) étcsokit.

3. Magvak

A magvak, diófélék rágcsálása megakadályozza, hogy a vércukorszint ingadozzon, ami egyébként könnyen lehet a délutáni fáradtság okozója. A marék dióval nem csupán egy adag vércukor-stabilizáló fehérjét kapsz, hanem egy löket omega-3 zsírsavat is.

4. Sétálj egyet

Persze furcsának tűnhet, hogy a hatékonyság érdekében azt tanácsoljuk, állj fel az asztalodtól és sétálj egyet, de hidd el, működik. A séta serkenti a vérkeringést, így több oxigén jut el az agyadba. Ha teszel egy 10-15 perces sétát az iroda körül (lehetőleg a szabadban), akkor meglátod majd, mennyivel hatékonyabb leszel, mikor visszaérsz az asztalodhoz. Arról nem is beszélve, hogy talán a fejednek is jót tesz egy kis szellőztetés.

12656589 - portrait of young winner woman with glasses over a grey background

5. Nézd a természetet 40 másodpercig

Nincs időd lemenni sétálni? Ne aggódj, egy ausztrál tanulmány szerint közel olyan hatékonyan hat 40 mp természetfigyelés, akár egy séta. A kísérlet során a résztvevők felét arra kérték, hogy a közeli ház növénnyel borított részét nézzék, míg a másik csoport egy szürke városi tetőt kapott. A zöldet nézők sokkal kevesebb hibát vétettek a figyelemre irányuló feladatokban.

6. Dicsérd meg magad

Ha a délutáni pangásban kell megtartanod egy igen fontos prezentációt, fokozhatod a teljesítőképességed, ha teszel pár pozitív állítást magadról. Figyelj oda a pozitív kijelentésekre, ha komolyan veszed a feladatot, meglátod, jóval hatékonyabb leszel a továbbiakban. A jelenség kulcsa az, hogy a vártaknak megfelelően fogsz teljesíteni. Ha pozitív kijelentéseket teszel, például „most igazán energikus leszek” vagy „ez egy jó prezentáció lesz”, akkor ezeknek az elvárásoknak megfelelően fogsz cselekedni és tényleg jó leszel.

7. Rágózz

A rágó nem csak abban segít, hogy tiszták legyenek a fogaid és friss a leheleted, akár az agyi aktivitásodat is növelheted vele. Egy kutatás során a résztvevők ébersége 10%-os javulást mutatott rágózás után. Ne feledd, a rágó egyik fontos összetevője a mentol, amiről az 1. pontban írtunk.

8. Zene

Ha muzikális ember vagy, a zene akár energikusabbá is tehet. Fogd a fülhallgatód, tedd be a kedvenc zenédet, éld át a dallamot, érezd a ritmust és sokkal hatékonyabb leszel az zenei élmény után.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X