Főoldal > EGÉSZSÉG > Töltött káposzta helyett válaszd a halat!

Töltött káposzta helyett válaszd a halat!

halkarácsonytáplálkozástöltött káposzta
0

Írta:

A legtöbb magyar családban szenteste halat vagy töltött káposztát fogyasztanak. Ha eddig az utóbbi mellett tettétek le a voksotokat, eláruljuk, miért érdemes idén változtatni, és a sokkal egészségesebb halat enni a karácsonyi vacsorán.

A legtöbb magyar családban szenteste halat vagy töltött káposztát fogyasztanak. Ha eddig az utóbbi mellett tettétek le a voksotokat, eláruljuk, miért érdemes idén változtatni, és a sokkal egészségesebb halat enni a karácsonyi vacsorán.

Folyamatosan változnak a táplálkozási trendek, és szerencsére sokan hajlandóak változtatni a rossz étkezési szokásaikon. Azokban az országokban, ahol több halat fogyasztanak az emberek, kevesebben lesznek szívbetegek. A tenger melletti halászok vagy az eszkimók között, akik nap mint nap esznek halat, sokkal kedvezőbb a szív- és érrendszeri betegségek aránya, mint nálunk, ahol keveset fogyasztunk a vizek kincseiből.

A halfogyasztás múltja

Az ókori Egyiptomban annyi hal volt, hogy az ott élők kevesebbet fizettek érte, mint a kenyérért. A középkorban Európában is több halat ettek az emberek, főként a vallás miatt: szerda, péntek, szombat és az ünnepnapok az egyház előírásai alapján húsmentesek voltak. Magyarországon a halak közül a legnagyobb becsben a csukát tartották, még címerállat is volt. Télen a viza számított a legkedveltebb csemegének. Sós vízzel telített hordókban tartósítani is tudták, de örömmel fogyasztották a halikrát is. Ekkoriban terjedtek el hazánkban a halastavak is a természetes vizektől távol eső településeken.

fish2.jpg ()

A halban található legfontosabb tápanyagok

Laza szövetszerkezetű húsa miatt a halat nagyon könnyű megemészteni. Oda kell figyelni a tárolására, mert a magas víztartalma miatt hamar megromlik. Fehérjetartalma 15-20%, ezért népszerű a fogyókúrás étrendek fogásai között. Az energia- és zsírtartalma lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiséget is bátran fogyasszunk belőle. A zsírosabb halak közé tartozik a lazac, a ponty, a makréla, a hering és a harcsa, viszont a süllő, a fehér busa, a tőkehal, az amur és a hekk szárazabbak.

A legnagyobb kincs: halolaj

Élettani szempontból a legnagyobb szerepe a halolajnak van, hiszen többszörösen telítetlen zsírsavakat, más néven omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet önmaga nem tudja előállítani, csakis táplálékbevitel útján kaphatjuk meg a számunkra szükséges mennyiséget. Hogy miért is fontos? Mérsékeli a vérzsírszintet, gátolja a vérrögképződést, szabályozza a vérnyomást, így minimalizálja a szívkoszorúér-megbetegedés veszélyét. Az omega-3 zsírsavak ezenkívül az agyunk és a szemünk fejlődését is befolyásolják, ezért különösen a terhesség utolsó szakaszában ajánlott nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen ekkor az embrió agyában halmozódnak fel.

Vitaminok a halban

A- és D-vitaminok kitűnő forrása, velük összefog a szervezetünk, és együtt semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a rákos megbetegedések fő előidézői. B1- és B2-vitamin is nagyobb mennységben található benne, de többféle ásványi anyagot is a szervezetünkbe juttatunk általa: cinket, jódot, vasat és szelént.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X