Főoldal > EGÉSZSÉG > Beteg vagy? 4+1 ok, miért maradj otthon

Beteg vagy? 4+1 ok, miért maradj otthon

betegségbetegszabadságegészségfertőzésgyógyulásinfluenzaköhögésláznátha
0

Írta:

A mai rohanó világban sokan hajlamosak könnyelműen kezelni a szezonális betegségeket, és pihenés helyett lábon hordják ki őket. Ha te is közéjük tartozol, fontos tudnod, hogy bizonyos tünetek jelentkezésénél mindenképp szükséged van egy kis otthoni nyugalomra a gyógyuláshoz.

1. Magas láz

Hőemelkedés vagy alacsonyabb láz esetén nincs nagy baj, valószínűleg egyszerű megfázásról van csak szó. Elég csillapítani a lázat és aludni egy nagyot. A magas és nehezen mozduló láz viszont nem játék, mert a szokatlan hőmérséklet-emelkedés megviseli a szervezetedet. Ráadásul könnyen lehet, hogy nem is nátha, hanem influenza áll a háttérben.

2. Csúnya köhögés

A köhögésre is komolyan oda kell figyelni, sokszor nem elég, ha köhögéscsillapítóval vagy köptetővel kezeled ezt a tünetet. Ha gyakori és hangos köhögés jön rád, és közben egyre jobban fáj a torkod, ne habozz felkeresni a háziorvosod.

3. Más színű orrváladék

A nátha elején áttetsző, vízszerű váladék termelődik az orrban, amit rendszeresen ki kell fújni. Egy ki nem pihent megfázás vagy influenza esetén viszont bakteriális felülfertőződés léphet fel a szervezetedben, aminek hatására az orrváladék sárgás, zöldes színűvé változik.

nembeteg2.jpg ()

4. Fáradtság, izomfájdalom

A fáradtság sokféle betegségre utalhat, és önmagában megnehezíti, hogy koncentrálni tudj a munkahelyeden. Ha viszont a végtagjaidat is fájlalod, nem árt óvatosnak lenni és a pihenést választani. Izomfájdalom ugyanis az influenza egyik tüneteként is megjelenhet.

+1 Ne fertőzz tovább!

A fenti, figyelmeztető tüneteken kívül érdemes megfogadnod egy plusz tanácsot is. Vegyél ki pár nap betegszabadságot, ha a munkád során gyerekekkel, idősekkel vagy olyan emberekkel foglalkozol, akiknek le van gyengülve az immunrendszere. Amíg te megfelelő kezeléssel hamar kihevered a betegséget, nekik tovább tartana meggyógyulni.

A szerző Tuska Borbála, a Central Médiaakadémia hallgatója. 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X