Főoldal > EGÉSZSÉG > Elment a hangod? Így szerezd vissza!

Elment a hangod? Így szerezd vissza!

betegségegészségfájdalomgyógyuláshangnémaságtöröktorokfájás
0

Írta:

Húztad, halasztottad a pihenést, a kímélést, kezelgetted, de mégis elment a hangod? Kész, ez van, most már muszáj bekapcsolnod a vészforgatókönyvet, hogy ne legyen komolyabb baj, és mielőbb visszatérjen a hangod. Fogadd meg tanácsainkat, és jelentősen lerövidítheted a gyógyulási folyamatot.

Csend legyen!

Az első és legfontosabb lépés az, hogy ha már szinte egyetlen hang sem jön ki a torkodon, ne is erőltesd tovább. Nem lesz jobb, sőt rosszabb, és ha nem pihenteted, akár még be is lázasodhatsz, vagy még komolyabb problémák keletkezhetnek a hangszálaidon. A legjobb az lenne, ha néhány napot otthon töltenél, hogy minél hatékonyabban regenerálódni tudjon a tested. Ha mindenképpen be kell menned, akkor nagyon szigorúan tartsd magad a csendszabályhoz, és ne szólalj meg, ne is telefonálj, inkább e-mailben beszéld meg azokat a dolgokat, amelyek nem tűrnek halasztást.

Fertőtleníts

Na nem a fürdőszobádra gondoltunk, hanem a torkodra. Erre kiváló fertőtlenítőtablettákat, gyógycukorkákat vásárolhatsz a gyógyszertárakban vény nélkül. Ha hasonló problémákkal küzdesz, mindenképpen legyen a táskádban egy csomagnyi, és szükség esetén fogyassz is belőle. De sós, szódabikarbónás öblögetést is készíthetsz házilag, ami szintén szuper torokfertőtlenítő hatással bír.

61154672 - pretty employee yelling out loud or raising her voice isolated on white background with copy space

Egyél mézet

Ne csak teába tegyél ebből az édes nedűből, hanem fogyaszd nyersen, önmagában is, hiszen így a leghatásosabb. Mindig tartsd kéznél, és ha úgy érzed, hatalmába kerített a fájdalom, egyél belőle néhány teáskanálnyit. A hangszálaidat kellemesen megnyugtatja, mintegy beolajozza, hogy azok minél hamarabb regenerálódni tudjanak, és ismét működésbe lendülhessenek.

Tojást reggelire

Fura módon a hangszálaknak igen jó szolgálatot tesz a tojás. No, de nem a megszokott tükörtojás vagy rántotta formájában. Ilyen esetben egy-két napig reggelente hörpints fel egy egész tojást nyersen. Nagyon jót tesz a hangszalagoknak, és sokkal gyorsabb gyógyulási folyamatra számíthatsz, ha így kezded a reggelt. Ha nem bírod magad rávenni a nyers tojás ilyen formában való fogyasztására, adj a sárgájához egy kis mézet, és eszegesd azt.

Kerüld a fűszeres ételeket

Ilyenkor jobb, ha a csípős, fűszeres ételeket kiiktatod az étrendedből. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem tesz jót a hangszálaknak, ha még ilyen extra nehézségekkel is meg kell küzdenie. A csípős paprika ilyenkor nem a barátod, ahogyan a pálinka sem. A túl forró és túl hideg ételeket sem árt kerülni, ha teát kortyolgatsz, várd meg, amíg langyosra hűl.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X