Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tuti tipp, hogy ne legyen többé szorulásod

8 tuti tipp, hogy ne legyen többé szorulásod

betegségegészséghasfájáshasmenésszékrekedésszorulás
0

Írta:

Ha szorulásod van, ne nyúlj rögtön a hashajtó után, inkább olvasd el nyolc tippünket, amikkel elkerülheted vagy épp orvosolhatod a „szorult helyzeteket”.

 

1. Rostos élelmiszerek

Egyél minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget. Ha pedig biztosra akarsz menni, kerüljön minél gyakrabban a tányérodra étkezési búzakorpa! Ez a remek táplálék-kiegészítő sokat segít, ha naponta fogyasztasz belőle. Tegyél 2-3 evőkanállal joghurtba, főzelékbe keverve, de használhatod sütemények, pogácsák készítésénél is.

2. Reggeli melegség

Kezdd a napot egy nagy bögre langymeleg itallal. Lehet ez zöld tea, gyümölcstea, tej, de akár citromos víz is. Fontos, hogy jó meleg legyen, mert ez serkenti a bélműködést.

3. Mozgás

A sport és a mozgás nagyon sok nyavalyára gyógyír, így a székrekedésre is. Ha sportolsz azzal, a belső szerveidet is mozgatod. Már egy tempós séta is elősegítheti az emésztést és a bélmozgásokat. Persze a legjobb, ha heti háromszor beiktatsz valami rendes testmozgást (futás/aerobic/kerékpár stb.) is a programok közé.

4. Magnézium

Minden olyan táplálék, ami magnéziumot tartalmaz, kiválóan segít székrekedés esetén. Ez az ásványi anyag ugyanis enyhe hashajtó hatásáról ismert. Magas magnéziumtartalommal bír a cékla, a spenót, a karfiol vagy a málna. Persze fogyaszthatod a magnéziumot pirula vagy pezsgőtabletta formájában is.

5. Szilva minden formában

A szilva (akár fagyasztott is), a szilvalé, az aszalt szilva, de még a szilvalekvár is mind-mind hatékony székrekedés esetén. Ez a gyümölcs az emésztőrendszer működését serkentő szorbitolt tartalmaz, ennek pedig enyhe hashajtó hatása van.

szekreked2.jpg ()

6. Gyógyteák

Több teának is van emésztést javító hatása. Ezeket a gyógyteákat is érdemes kúraszerűen kipróbálni, de tartós használatra nem javasoltak, mert könnyen hozzászokhat a szervezeted. Az ánizs, édesgyökér, gyermekláncfű, kutyabengekéreg forrázata remek gyógyír a szorulásra, de ha tutira akarsz menni, akkor szennalevél teát igyál, ami garantált hashajtó hatású.

7. Lelki harmónia

A székrekedés hátterében sokszor valamilyen lelki gubanc áll. Stresszes időszak a munkahelyen, szakítás, vizsgák stb. Ezeket a zűrős periódusokat nehéz átvészelni, de ha kicsit odafigyelsz az étkezésedre és a mozgásra, akkor ilyenkor sem lesz probléma a vécére járás.

8. Orvos

Természetesen az is előfordulhat, hogy minden tanácsunk ellenére sem múlik el a szorulásod. Ha a székrekedésed huzamosabb idő (2 hét) után sem akar megszűnni, mindenképpen fordulj szakemberhez segítségért, aki alapos kivizsgálások után kiderítheti, mi okozza nálad ezt a kellemetlen panaszt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X