Főoldal > MOZGÁS > Dobd fel magad mozgással!

Dobd fel magad mozgással!

alakalakformálásedzésegészségfitneszmozgássporttestwellness
0

Írta: and

Volt már olyan napod, amikor azt érezted, hogy minden összejön? Mint amikor az útvonaladon az összes lámpa

Volt már olyan napod, amikor azt érezted, hogy minden összejön? Mint amikor az útvonaladon az összes lámpa akkor vált pirosra, amikor odaérsz. Vagy amikor pont az a sor nem halad a kasszánál, amelyikbe beálltál. Hiába a megszokott napi rutin, ilyenkor mégis azt érezzük: „ahhhh”.

Még a legpozitívabb kilátások mellett is vannak olyan napjaink, amikor letörtnek érezzük magunkat. Mint sok más esetben, itt sem az számít, mi történt, hanem az, hogyan reagálunk a történésekre. Egy edzéssel azonban könnyen kiereszthetjük a gőz, és változtathatunk közérzetünkön. 

A testmozgás nem csak a kalóriák égetésére jó, de a rendszeres fizikai aktivitás fontos szerepet játszik a szellemi képességek és kognitív funkciók fejlesztésében is, és ezáltal a hangulatodra is kihat. Íme 5 ok, amivel az edzés hozzájárul a jobb közérzethez.

1. Javítja az oxigén áramlását

Az izmoknak oxigén kell. Amikor mozgunk, a szívünk és tüdőnk oxigéndús vért pumpál az izmok működtetéséhez. A rendszeres testmozgás elősegíti a hajszálerek megerősödését, melynek segítségével még több oxigéndús vér juthat a testbe, így egyre több szövet tanulja meg hasznosítani az oxigént, ettől pedig úgy érzed, feltöltődtél.

2. Javítja az agy működését

Edzés közben nemcsak az izmok kapják meg a folyamatos vérellátást, hanem az agy is. A tesmozgás növeli egy neurotranszmitter, az úgynevezett BDNF szintjét, mely segíti az agysejtek kialakulását, javítja az idegrendszeri jelek továbbítását az agyban, ez az úgy nevezett „neurális hálózat”. Ez az oka annak, hogy ha felállsz egy rövidke gyakorlatra, utána sokkal erősebbnek és mentálisan frissebbnek érzed magad.

3.  Lehet közösségi élmény

Azt mindenki tudja, hogy a társas interakció felszámolja a rosszkedvet. Egyszerű módja ennek, ha több ember végzi ugyanazt a tevékenységet egyszerre. Jó lehetőség arra is, hogy hasonló gondolkodású emberekkel találkozz. Egy fitnesz óra másokkal, vagy egy baráttal való futás közösségi élményt nyújt, ezáltal pedig feldobottabbak leszünk.

boldogsport2.jpg ()

4. Kis célok, nagy sikerek

Ha úgy érzed, hogy a munkád vagy az otthoni teendőid szinte elsodornak a mindennapokban, csinálj magadnak kis célokat az edzéseddel kapcsolatban. Például azt, hogy a gyakorlatot hányszor ismétled meg, vagy megadott ideig futsz, esetleg menj el a kedvenc fitnesz edzésedre. Ha eléred a célt, sikerélményed lesz, attól pedig jó kedved. Ha mást nem is teszel ezeken kívül, legalább sikerült elégetned pár kalóriát és kicsit felpörgetni az agyad. És lássuk be, ez sem kis eredmény!

5. Megemeli a kémiai anyagok szintjét, elősegíti a pozitív érzéseket

A neurotranszmittereket, melyek legtöbbje az idegrendszerben termelődik, arra használjuk, hogy üzeneteket küldjenek. A testmozgás elősegíti az olyan  neurotranszmitterek képződését, mint például a dopamin, szterotonin, adrenalin, noradrenalin. Ezek ugyanis mind befolyásolják az energiaszintet és kihatnak a közérzetre is.
Ugyanakkor a stressz és depresszió is befolyásolja az agy működését. Ez azt jelenti, hogy ha kihagyod az edzést azért, mert depressziósnak érzed magad, akkor csak meghosszabbítod a levert hangulatod. Minél többet edzel, a tested annál több neurotranszmittert tud előállítani, ami megmagyarázza, néhányan miért érzik úgy, hogy rabjai a testmozgásnak.

Ne gondold, hogy a testmozgás csak arra jó, hogy fogyj és jobban néz ki; a testmozgás segít, hogy boldogabb légy. A fizikai aktivitás, ami megemeli a pulzusszámod és serkenti a vérkeringést, segítség a jobb közérzet elérésében. A mozgás segít a rossz hangulat megváltoztatásában, magabiztossá és határozottá tesz. Vigyázz, kész, rajt!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X