Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért aludj sokat, ha influenzás vagy!

Ezért aludj sokat, ha influenzás vagy!

alvásbetegségegészséggyógyulásimmunrendszerinfluenzamegfázásnáthapihenés
0

Írta:

Tombol az influenzaszezont, te pedig a szokás szerint ágynak dőltél? Ne aggódj! A legújabb kutatások szerint az alvás még a gyógyszereknél is is nagyobb gyógyerővel bír!

Persze, azért a gyakori kézmosást és a nagyobb adag C- vitamin szedését ne cseréld le pár óra lustálkodásra, de az biztos, hogy egy kiadós alvás mindenképpen jót tesz a beteg szervezetednek!

A legújabb kutatások szerint azok, akik rendszeresen kevesebbet alszanak napi 6 óránál, 5-ször több influenzát hordozó baktériumnak és felfázásos megbetegedésnek vannak kitéve, hiszen a szervezetük nem tudja kellően kipihenni magát. Sőt!

Ugyanezek az adatok vonatkoznak azokra az emberekre is, akik sokat éjszakáznak és későn fekszenek le – az állandó korai kelés olyan erős megpróbáltatásokat teremt a szervezetnek, amit nem lehet behozni  – csak alvással!

A jó hír, viszont az, hogy már pár óra extra alvás behozza a „lemaradást”, és olyan mértékben feltuningolja a szervezeted, hogy egy egész napos henyélés után határozottan jobban fogod magad érezni másnap, amikor munkába érsz! Ha tehát kezdene eluralkodni rajtad a betegség, ne húzd tovább: vegyél ki egy szabadnapot és pihenj sokat, így hamarabb túl leszel rajta!

43841339 - sick woman laying in bed under wool blanket holding thermometer and tissue. ill girl caught cold flu. pills and tablets on table.

Tudtad? Az alvás a legtermészetesebb gyógyerővel bír, hiszen a tested automatikusan jelez, ha fáradt, ha nem bírja tovább a terhelést.

Azonban vigyázz! A nátha és a megfázásos, influenzás tünetek, valamint a fejfájás és a szédülékenység is egyfajta jele a kialvatlanságnak: ne akkor feküdj le, ha már a lábadon sem tudsz megállni, olyan álmos vagy; hanem, amikor a legapróbb jelét is észleled annak, ha valami nem klappol.

Nőknél egyébként átlagosan 7 óra 20 perc, míg férfiaknál 6 óra 30 perc az ideális alvási idő, de ez nagyban függ ez életkortól, az egészségügyi állapottól, a fizikális terheléstől és a humánmeteorológiától is. Ha számodra napi 9 óra alvás az ideális, ne fogd vissza magad, viszont léteznek olyan szerencsések, akik átlagosan 4 óra alvással is beérik!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X