Főoldal > EGÉSZSÉG > Megterheli a szervezetet a téli trópusi utazás

Megterheli a szervezetet a téli trópusi utazás

hormonnyárnyaralástéltrópusutazásvérnyomás
0

Írta:

Ha tehetjük, a meleg területekre való utazást inkább őszre és tavaszra időzítsük, télen pedig érdemesebb a hegyvidékeket felkeresni. Így a szervezetet kevésbé terheli meg a környezetváltozás. 

Ha elképzeljük azt, hogy egy szép, 32 fokos nyári napon belecsöppenünk egy 7 fokos őszbe, rendkívül kellemetlen lehet. Ehhez a szervezetünknek alkalmazkodnia kell. Nagyon hasonló történik akkor, amikor a trópusokra utazunk télen – szemléltette az utazás hatását Szegheő Péter orvosmeteorológus.

„A mostani -8, -10 Celsius-fokos környezetből hirtelen átkerülünk egy plusz 28, 30 fokos, vagy akár még melegebb környezetbe. Ez akár 40-45 fokos különbség is lehet, amire a szervezetünknek valahogy reagálnia kell. Attól, hogy megváltozott a környezet, még tartanunk kell a vérnyomásunkat, a pulzusszintünket; és számtalan más olyan paramétert állandó szinten kell tartani ahhoz, hogy a szervezet normálisan működjön. Az átállás pedig megterheli a szervezetünket” – részletezte a szakember.

Hozzátette: a másik probléma az, hogy ezek a területek általában nem a szomszédban vannak, így ahhoz, hogy oda eljussunk, időzónákon is kell utaznunk. Ehhez pedig a belső óránknak szintén alkalmazkodnia kell.

„Igaz, lelkileg lehet pozitív hozadéka a meleg vidékekre való utazásnak – a váltás átvészelésében – akár időjárás-változásról, akár környezetváltozásról beszélünk – hangsúlyosan ott vannak a pszichés tényezők. Tehát ha alapvetően jól érezzük magunkat az adott környezetben, akkor ez az átállás könnyebben történik” – mondta Szegheő Péter.

A változásokkal kapcsolatban elmondta: ilyenkor megindulnak ugyanazok az alkalmazkodási folyamatok, amik tavasz végén, nyár elején történnek.

nyaralas2.jpg ()

„Megváltozik egy kicsit a keringésünk, megváltozik a verejtékmirigyek működése, hormonális átalakulások zajlanak, és vegetatív idegrendszeri változások is zajlanak ilyenkor a szervezetben” – sorolta az orvosmeteorológus.

A szakember elmondta, hogy a váltást nem lehet érdemben siettetni.

„Ha siettetjük, akkor abból problémák lesznek: a vérnyomásunk vagy a vércukorszintünk kezd el rendetlenkedni, vagy teljesen felborulhat az alvás-ébrenlét ciklusunk, aminek általában fáradékonyság lesz a következménye. De lehet számolni emésztőrendszeri problémákkal is, hiszen nagyon sok mindennek kell a testünkben megváltoznia” – sorolta az esetleges panaszokat Szegheő Péter.

Hozzátette: a visszaúton pedig ugyanennek ismét le kell zajlania: amikor visszajövünk, hiszen ilyenkor visszacsöppenünk a kemény télbe a meleg nyárból.

Az orvosmeteorológus azt tanácsolta, hogy érdemes télen inkább a hegyvidéki területeke választani. Ha ugyanis ott nincsenek extrém körülmények, ugyanúgy lesz napsütés, ugyanúgy érezhetjük a felszabadultságot, és ugyanúgy a sportról és a szórakozásról szólhat az utazás, mint a trópusokon, ráadásul a szervezetünket is megkíméljük a drasztikus váltástól.

Szegheő Péter azt javasolta, hogy ha tehetjük, akkor a trópusokra és a melegebb éghajlatokra inkább ősszel és tavasszal menjünk, télen pedig inkább a hegyvidéket érdemes meglátogatni. Így ugyanis a szervezetünket sokkal kevesebb külső hatás éri.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X