A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga a petrezselyem, melynek levele és gyökere egyaránt ízletes.
Előbbi főzelékek, levesek, szárnyas, hal- és vadételek kiegészítője lehet, utóbbi a húsos és gabonaételekhez egyaránt illik. Abban megegyezik a növény mindkét része, hogy dúskál a vitaminokban.
Már az ókorban is gyógyított a petrezselyem
Már az ókori római hadseregnek is kedvelt gyógynövénye volt. E nélkül egy hadjárat sem indulhatott el, mert jól tudták, a beteg katona nem tud harcolni. A görögök is olyannyira nagyra tartották a zöldséget, hogy a sportversenyek győzteseit petrezselyemfüzérrel koronázták. Később a halottakkal is mítosza lett, a sírokat petrezselyemkoszorúval díszítették, hiszen nekik is a legjobb jár… Manapság már Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedvelik, és minden babona elszállt felőle.
Remek élettani hatásai vannak
Az egyik legnagyobb tápértékű ételízesítő. A vastag gyökerű petrezselyem minden része értékes. Magas vitamin- (A-, C-, E-), illóolaj-, ásványianyag-, illetve karotin-tartalma van, ami miatt különösen télen fontos a fogyasztása, mert erősíti az immunrendszerünket, fokozza szervezetünk védekezőképességét.
Segít a betegségek kezelésében
Úgy is mondhatjuk, hogy a petrezselyem minden egyes vitaminja gyógyít egy panaszt. A-vitamin tartalma miatt javítja a látást. Magas kalciumtartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkenti a vese működését. Káliumtartalma révén segíti a májműködést, tisztítja az emésztőrendszert. Illóolajai pedig csökkentik a gyulladásokat és erősítik a szívizomzatot.
A levelek jók a kellemetlen szájszag ellen, sőt a zöldje összezúzva pakolásként a leégett bőrt is gyógyítja. Akik a cukorbajra hajlamosak, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Hatóanyagai segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbaj kialakulását. Kúraszerű fogyasztással egyébként is fokozni tudod a tested ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.
Így használd!
Ne vásárolj fonnyadt vagy foltos levelű petrezselymet. Mindig fénytől védett helyen tárold! A levágott leveleket lehetőleg ne mosd meg, ha erre mégis szükség lenne, az eltarthatóság érdekében mindig itasd le róla egy papírtörlővel. Nem csak a petrezselymes krumplit fogyaszthatod, hanem salátákba, tojás mellé is kiváló. A zöldet célszerű a főzés vége felé adni az ételhez, mert így ízanyagai és vitamintartalma is megmarad.
Fotó: Profimedia – Red Dot