Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázz, ezek a jelek allergiára utalhatnak

Vigyázz, ezek a jelek allergiára utalhatnak

allergiaasztmabetegségegészséggyógyulásköhögéslégúti allergiáklégúti betegségtünet
0

Írta:

Ha az utóbbi időben megmagyarázhatatlan, eddig nem tapasztalt tüneteket veszel észre magadon, semmiképpen se halogasd az orvoslátogatást. Még az is lehet, hogy mindezek allergiára utalnak, aminek a kezelése nem tűr halasztást.

Elváltozások a bőrön

Ha bőrpírt, pattanásokat, esetleg hólyagokat, vagy egyéb bőrgyulladásokat tapasztalsz a testeden, könnyen előfordulhat, hogy allergiás reakcióid vannak. Bizonyos vegyi anyagok, élelmiszerek, kozmetikai szerek okozhatnak ilyen esetekben problémát. Akár erős viszketést, bőrszárazságot is tapasztalhatsz, ha a felsoroltak közül valamelyikre érzékenyebben reagál a tested.

Állandó teltségérzet, puffadás

Az emésztéssel összefüggő allergiás reakciók igen kellemetlenek, hiszen akár az életminőség romlásához is vezethetnek. Az állandó haspuffadás, hasmenés, hányás ugyanis az egész napra kihatással lehet. Leggyakrabban ezek a tünetek glutén- illetve laktózérzékenységre utalhatnak, ám jó hír, hogy a megfelelő étrend betartásával ezek a kellemetlenségek teljes mértékben megszüntethetőek. Vizsgáltasd ki magad mihamarabb!

Orrdugulás, szemviszketés

A pollenallergiát kezdetben nehéz felismerni, hiszen nagyon hasonló tünetekkel jár, mint egy egyszerű megfázás. Ha azonban azt tapasztalod, hogy ezek a testi reakciók nagyjából mindig az év ugyanazon szakaszában kezdődnek, és ugyanakkor fejeződnek be, valamint a napfényes, szeles időben, az esti órákban, és elsősorban a szabadban fokozódnak, nagy valószínűséggel a pollenre reagál így a szervezeted. Ne szenvedj tovább, tégy ellene!

28131485 - portrait of ill business woman at work

Püffedt szemek

Ha reggelente vizes, püffedt szemekkel ébredsz, és biztosra veszed, hogy csupán a fáradtságtól ez nem lehet ilyen mértékű, akkor szervezeted valamire figyelmeztet. A szemek püffedése leggyakrabban valamiféle allergiára, esetleg szembetegségekre utalhatnak. Gondold végig, nem kezdtél-e valamilyen új kozmetikumot használni az utóbbi időben (a sminklemosók például gyakran okozhatnak allergiás tüneteket), vagy nem vásároltál-e a szokottól eltérő márkájú kontaktlencsét, ápolószert. Ha az új termékeket nem használod, de a tüneteid mégsem enyhülnek, fordulj orvoshoz mihamarabb.

Nehézlégzés, köhögés

Ebben az időszakban gyakran eshetünk bele valamilyen felső légúti betegségbe, aminek az egyik kísérő tünete lehet a köhögés. Ám ha nálad ez nem csak ilyenkor áll fenn, hanem máskor is szenvedsz a kínzó köhögéstől, esetleg kilégzésnél fennálló sípoló hangtól, lehetséges, hogy az allergén tüdőbe jutása miatt asztmás tüneteket produkálsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X