Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a leggyakoribb ételallergiák

Ezek a leggyakoribb ételallergiák

allergiabetegségételallergiaétkezésgluténmogyorósokktáplálkozástejtojás
0

Írta:

Ételallergia akkor jelentkezik, amikor a szervezeted a bevitt táplálékot támadóként észleli. Ahelyett, hogy megemésztené az ételt, a szervezet ilyenkor elindítja a támadást ellene, ami az enyhe tüneteken át egészen a halálosig terjedhet. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is felléphet, ami nehézlégzést, gyulladt és duzzadt bőrt okoz.

Amikor ételallergiáról beszélünk, azt fontos elkülönítenünk az intoleranciától és az érzékenységtől. Az igazi ételallergia az immunrendszer hiperérzékenysége, és általában a fehérjére reagál. Az élelmiszer-érzékenység esetében azonban nem vesz részt az immunrendszer. Amikor például laktóz-intoleranciáról beszélünk, a tejcukrot nem tudja lebontani a szervezet és puffadás, hasmenés, gázképződés léphet fel, de ezek a tünetek nem életveszélyesek.

A következő allergiák viszont veszélyesek is lehetnek, érdemes róluk tudni!

1. Földimogyoró

A leggyakoribb allergiák közül a mogyoróallergia az egyik legveszélyesebb is egyben. A legtöbb anafilaxiás sokkot mogyoró okozza. Az olyan ételallergiákkal ellentétben, amit a gyerekek kinőnek, a mogyoróallergia egész életre szól, csupán az érintettek 20%-a tud megszabadulni a problémától. Családon belül többeknél is előfordulhat és öröklődhet, tünetei: csalánkiütés, ekcéma, hasgörcsök, hasmenés, hányás, orrfolyás, viszkető, könnyező szemek, asztmás tünetek (például zihálás és légzési nehézségek).

2. Törökmogyoró

Az allergia esetében nagyon hasonlít a földimogyoróhoz és gyakran összefonódik a kettő, vagyis akinek földimogyoró allergiája van, annak gyakran van a másik mogyoróra is allergiája. Szintén fontosak a családi szálak, ez a fajta is gyakran öröklődik. Mindenképpen olvasd el az összetevőket, ha allergiás vagy a törökmogyoróra, sok ízesített kávé, mogyorókrémek és szósz alapja lehet.

3. Tej

A tehéntejre való allergia a leggyakrabban a csecsemők és kisgyerekek körében jelentkezik. A három évesnél fiatalabb kisgyerekek mintegy 2,5%-a allergiás a tehéntejre. Előfordul, hogy a tehéntej mellett más állatok tejére is rosszul reagálnak a gyerekek, például a kecske- vagy juhtejre. A tünetek az egészen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Az enyhe reakciók általában csalánkiütésben végződnek, de erős reakcióként akár anafilaxiás sokk is jelentkezhet. A mennyiséget pedig nem érdemes figyelni, van, aki már igazán kis adagra rosszul reagál, míg másnál csak nagy mennyiség váltja ki ugyanazt a tünetet. A jó hír, hogy a tejallergia kinőhető, de addig is megtalálhatók a tejtermék-mentes babatápszerek majdnem mindenhol.

4. Tojás

A leggyakrabban megint csak a gyerekeknél fordul elő, az örömhír, hogy a legtöbb gyerek ötéves korára kinövi a tojás allergiát. Az allergiás reakciót a tojásfehérjében lévő fehérje váltja ki. Ez a fajta allergia nem csupán a tyúktojás esetében lép fel, érdemes kerülni a kacsa, liba, pulyka tojásának fogyasztását. Az allergiás gyerekek sokszor már a tojás szagára is rosszul reagálnak, de ha egy kevés fehérje kerül a bőrükre, reakció léphet fel. Mivel ez az allergia is anafilaxiás sokkot okozhat, nem érdemes kísérletezni, ha bármi gyanúsat észlelünk, fontos kivizsgáltatni a kicsiket.

5. Glutén

Megtévesztő módon a magyar elnevezése nem gluténallergia, hanem lisztérzékenység, de ez egy akár súlyos tünetekkel járó allergia. Szintén a gyerekeknél jelentkezik leggyakrabban, amit három éves korukra kinőhetnek. A reakció itt is a fehérje ellen irányul, ami a gabonafélékben található, az úgynevezett glutén vagy búzafehérje. A tünetek közé tartozhat a csalánkiütés, bőrelváltozások, emésztési gondok, viszketés, hányás, hasmenés, légzési problémák és anafilaxisá sokk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X