Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 gyógyerő, amiért imádjuk a medvehagymát

5 gyógyerő, amiért imádjuk a medvehagymát

antioxidánsbetegségegészséggyógyításgyógyulásimmunrendszerköhögésmedvehagyma
0

Írta:

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma, vagy régies nevén a sásihagyma. Március végével köszönt be a szezon, de csak 1-2 hónapig tart, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni ennek az ízletes és rendkívül egészséges zöldségnek a fogyasztását.

 

Az utóbbi évek slágerzöldsége lett a medvehagyma, melyről legtöbbször egy figyelmeztetés jött: „Ne keverd össze a gyöngyvirág leveleivel!”. Míg a virág levele mérgező, addig a medvehagyma tele van értékes tápanyagokkal, ízletes és számtalan betegségre gyógyírt jelent. Bizonyított, hogy gyógyereje a fokhagymánál is hatásosabb, de lássuk, miket tud még…

1. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterint   

A medvehagyma kénben gazdag és így nagyon jó hatással van a bőr, csontok és a hörgők betegségeire, de a leghasznosabb a magas vérnyomás és az érelmeszesedés gyógyításában. Csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását. A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-, és érrendszeri megbetegedés megelőzésének a természetes gyógymódja.

2. Méregteleníti a szervezetet

A tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú elősegítője, „ólommentesítő” hatása miatt. Nem csak a gyomrot tisztítja, hanem a bélrendszert és a vért is, valamint kihajtja a bélférgeket is. Frissen fogyasztva és tartósítva is egyaránt kiváló megoldás. Felhasználhatod salátákba, szószokhoz, levesekhez, vagy éppen isteni pesto készíthető belőle.

medvehagyma2.jpg ()

3. Erősíti az immunrendszert

Immunerősítő hatását a magas C-vitamin tartalomnak köszönheti. Növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző betegségekkel szemben, és hosszan tartó, legyengült állapot után az étvágyra is pozitív hatással van. Erősíti a szívet is, és hat a fejfájás ellen.

4. Köhögéscsillapító

A medvehagyma a többi hagymatársához hasonlóan kiváló gyulladáscsökkentő növény. Nyersen vagy teaként is remekül hat a felső légúti megbetegedések ellen, de a megelőzésében is segít. A már kialakult hurutos köhögés súlyosságát is csökkenti, érdemes ilyenkor naponta többször is fogyasztani.

5.  Gombás fertőzések ellen

A bőrön történő külsőleges használata jótékony hatással van egyes gombás fertőzések kezelésében. Ilyenkor borogatást vagy átmosást használj, de ha érzékeny rá a bőröd, akkor fokozottan figyeld a tüneteket, és bőrpír esetén már hagyd abba a használatát. Még a sebgyógyulást is gyorsítja.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X