Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulj a bodza remek hatásaival!

Gyógyulj a bodza remek hatásaival!

bodzabodzabogyóbodzavirágegészséggyógynövénygyógyulás
0

Írta:

A bodza gyógyhatása már nem ismeretlen számunkra. A természet patikájának egyik leghasznosabb gyógynövénye, és ez a virágára, termésére egyaránt igaz. A bodzabogyó kiváló immunerősítő szerként alkalmazható.

 

Teljeskörűen felhasználható gyógynövény

A bodza minden részét felhasználják a gyógyszeriparban vagy élelmiszerként is. Az indiánok fertőzések kezelésére használták a növényt. Ma leggyakrabban nátha esetén, az orrfolyás és a torokfájás tüneteinek kezelésére vetjük be, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit is.

Hatékony méregtelenítő, és segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. A bodza virága erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. Szörpként csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, de öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Gazdag antioxidánsokban

A bogyók, mint a legtöbb bogyós növény, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal. Ezek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben. Antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságaival együttesen jótékony hatást gyakorolnak a test normál reagálására az A és B típusú influenza esetén is, így már most érdemes megjegyezni: influenza szezonban elő a bodzával!

bodza2.jpg ()

Jó bodza, rossz bodza

A bodzának két fajtája van. Nem mindegy melyik típus virágját, termését használod fel étkezésre, mivel az egyik kissé mérgező. Amelyik ehető, az a fekete bodza. Ennek ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngők. A mérgező gyalogbodza  viszont lágyszárú és sokkal kisebb. Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy az ágai felfelé állnak, a virágok  csakis az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el.

Bodzabogyó változatok

A bogyókból lehet készíteni bort, szörpöt, lekvárt, de még pálinkát is, ezek egyes vidékeken kifejezetten szívgyógyszerként funkcionálnak. Ha elkezdesz vele dolgozni érdemes kesztyűt húznod, mert a bogyó úgynevezett festőnövény, és könnyen beszínez bármit. Egyre még figyelj: a friss bodza bogyói nyersen is ehetők, de nagy mennyiségben hányingert okoznak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X