Főoldal > EGÉSZSÉG > A rák 5 típusa, amit eddig nem ismertél

A rák 5 típusa, amit eddig nem ismertél

betegséggyógyulásrákrákfajta
0

Írta:

Rózsaszín a mellrákért, kék a vastagbélrákért és fehér a tüdőrákért. Ezekről a rákos betegségekről mindenki hallott már, de tudtad, hogy az elmúlt 10 évben 71 olyan ráktípust fedeztek fel, melyek igen ritkák? Megmutatunk ebből 5-öt, melyekről nagy valószínűséggel nem hallottál korábban.

1. Lábrák

Nem igazán szoktunk arra gondolni, hogy rák alakul ki a lábunkban, pedig ez előfordulhat. Mivel ez a ráktípus igen ritka, sokszor nem is gyanakodnak rá az orvosok. Mindig fontos, hogy mindenféle furcsa érzést említs meg az orvosodnak, legyen az egy szokatlan anyajegy, egy furcsa érzés, tompaság, zsibbadás, fájdalom, mert ezek akár a rák tünetei is lehetnek. A lábadban lévő csontok, erek, idegek és a rajta lévő bőr mind megbetegedhet. A leggyakrabban bőrrák alakul ki a láb területén, ezért nagyon fontos, hogy ezt a területet is rendszeresen kend naptejjel, fényvédő krémmel.

2. Hüvelyi rák

Ahogy idősödünk, a hüvelyünkben lévő sejtek megváltoznak, egyre nagyobb az esélyünk arra, hogy rákosak legyünk. Ami szomorú, hogy ennél a ráktípusnál csupán az esetek 1%-ában indul a hüvelyből a rákosodás, a legtöbb esetben a karcinóma, a bőrrák egy típusa idézi elő a hüvelyi rákot. Ezek a tumorok úgy néznek ki, mintha apró léggömbök lennének, sebészeti beavatkozással pedig eltávolíthatóak, kialakulásuk azonban kapcsolatba hozható a menopauzával.

3. Nyálmirigyrák

A nyálmirigyek által termelt enzimek létfontosságú szerepet játszanak abban, hogy megvédjenek minket a fertőzésektől. A betegség tünete lehet zsibbadás, gyengeség az arc területén, esetleg kitapintható dudor a fül, a száj vagy az állkapocs területén. Ha időben elcsípik, a nyálmirigyrák 5 éves túlélési aránya 90%, azonban ez az arány meredeken csökken az idő múlásával.

4. Kordóma

A csontrák egy olyan típusa ez, ami gyakran a gerinc vagy a koponya területét érinti, évente 1 millió emberből egyetlen ilyen esetet diagnosztizálnak, rettentően ritka betegség. A kordóma esetében egy lassú növekedésű, de igen agresszív fajta rákról beszélünk, gyakran okoz fejfájást, nyaki fájdalmakat, kettős látást, kar- és lábzsibbadást. A kemoterápia és sugárkezelés lassítja növekedését, de műteni nem nagyon tudják a kordómát, ugyanis a gerinc vagy az idegsejtek közelsége miatt kevés az esélye a sikeres műtétnek.

5. Mesenchymal kondroszarkóma

A rák ezen típusa olyannyira ritka, hogy 1959 óta összesen 1000 esetet diagnosztizáltak. Egy agresszív és gyorsan terjedő, szerveket és nyirokcsomókat érintő típusról van szó, ami elképesztően veszélyes, ha nem veszik észre időben. Az esetek kétharmada a csontokat érintette, különös tekintettel a gerincre, bordákra és állkapocsra. Mivel a szervezetben majdnem bárhoz feltűnhet, nagyon nehéz diagnosztizálni. A túlélés legjobb esélyeit a tumor eltávolítása, majd sugárkezelés jelenti.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X