Főoldal > DIÉTA > 4 rákkeltő élelmiszer, amit ne egyél soha többet

4 rákkeltő élelmiszer, amit ne egyél soha többet

diétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

A mostani összeállításunk olyan élelmiszereket tartalmaz, melyek evését tanácsos azonnal abbahagyni, mivel összefüggésbe hozták őket a rákos megbetegedésekkel, de általánosságban is ártanak az egészségünknek.

 Ha nem akarsz teljesen lemondani az alábbiakról, alternatíváink segítségével megtudhatod, hogyan lehet őket egészségessé tenni.

Mikrózott popcorn 

Ha lazításként te is szeretsz esténként leülni és megnézni egy kikapcsoló filmet, könnyen elkészíthető popcornt rágcsálva, itt az ideje, hogy mihamarabb egészségesebb opciót keress.

Alternatíva: nyugi, nem kell teljesen lemondanod a popcornról, fogyaszthatod a rák kockázata nélkül is, ha magad pattogtatod otthon kókuszolajon. A moziban kapható popcornt azonban végleg kerüld, mert a hozzájuk adott zsiradék erősen megkérdőjelezhető, és szintén rákkeltő.

Rákkeltő anyaga: a mikrózás hatására a zacskóból rákkeltő vegyi anyag, úgynevezett perfluorooctanoic sav szabadul fel. 

rakkelto2.jpg ()

Konzerv élelmiszerek

Jelenleg is vitatott, hogy elegendő BPA-t tartalmaznak-e a konzerv ételek ahhoz, hogy valóban rákkeltőek legyenek, illetve, hogy a dobozról átkerülnek-e a bennük található élelmiszerbe. Mindkét oldalról számos tanulmány jelent meg, komoly érvekkel bizonyítva igazukat, így nehéz álláspontot foglalni az ügyben.

Alternatíva: az egészséged érdekében mi mégis azt ajánljuk, hogy kerüld a konzerv élelmiszereket, fogyaszd őket inkább frissen vagy fagyasztva. Dobozos élelmiszereknél is létezik már olyan, amire fel van tűntetve, hogy BPA-mentes, de erősen kérdéses, hogy ez mennyire lehetséges.

Rákkeltő anyaga: a dobozban található biszfenol-A (BPA) felelős a káros hatásáért.

Kóla

Mielőtt kedvenc diétás kóládat szürcsölgeted, jobb, ha tudod, mi rejlik benne. Annak érdekében, hogy elérjék a vásárlók által elvárt barna színt, a gyártók termékeikhez olyan színező vegyi anyagot adnak, ami rákkeltőnek bizonyult. Ráadásul, a szintén benne található, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup táplálja a rákos sejteket.

Alternatíva: a legjobb, ha nem várunk addig, amíg a gyártók egészségesebb színezőanyagot nem keresnek. Kerüld a kólát, és meglátod, ez a fogyókúrádnak is új lendületet ad majd, elkerülve a kukoricaszirupot és a vércukorszint ingadozását.

Rákkeltő anyaga: a klasszikus karamell színt a 4-MI adja, amely közvetlenül felelős volt a rák kialakulásáért több ezer esetben.

Diétás ételek

Sajnos a diétás élelmiszerek vásárlásával nem mindig érjük el a célunkat, gyakran nem segítik a fogyást, ugyanakkor hozzájárulnak a rákos megbetegedések kialakulásához. Az elhízás valóban növeli a rák esélyét, a diétás termékek azonban mesterséges édesítőszerekkel készülnek, hogy kalória és cukor nélkül mégis biztosítsák a vásárlók által elvárt édes ízt.

Alternatíva: mivel ezek a mesterséges édesítők laboratóriumi körülmények között jönnek létre, toxikus hatással vannak a szervezetre, így keresd a természetes édesítővel készített diétás élelmiszereket. Szerencsére egyre több gyártó felismerte, hogy érdemes vevői számára egészségesebb módon biztosítani az édes ízt.

Rákkeltő anyaga: a legelterjedtebb mesterséges édesítőszer, az aszpartám. Jelenleg még vitatott káros hatása, sokáig egyértelműen rákkeltőnek találták, erre azonban nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy kivonják a forgalomból. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X