Főoldal > EGÉSZSÉG > D-vitamin hiány? A gomba megoldja!

D-vitamin hiány? A gomba megoldja!

D-vitaminegészséggombagyógyulásvitaminvitaminbevitel
0

Írta:

Az orvosod tanácsolta már, hogy legyél többet a napot, hogy több D-vitamin kerüljön a szervezetedbe?

Az elmúlt években a jelentős problémává vált a D-vitamin-hiány. A betegek száma évről évre emelkedik, de már így is a lakosság fele szenved hiányt D-vitaminból. Pedig ez a vitamin létfontosságú, a téli hónapokban azonban kevesebb időt töltünk a szabadban, kevesebb D-vitaminhoz is jut a szervezet. Kutatások szerint azonban a gomba sokat segíthet a hiányon, mivel tetemes mennyiségű D-vitaminnal rendelkezik.

, Image: 188766030, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Caia Image

A gomba D-vitamint termel

Arra még biztosan emlékszel biológia óráról, hogy a gomba nem “igazi” növény, de nem is állat, hanem külön csoportba tartozik, vagyis gomba. Ez azért van, mert vannak a növényekhez hasonló és az állatokhoz hasonló tulajdonságai is. És egy dologban az emberi szervezethez is hasonlít a gomba szervezete: D-vitamint termel, amikor napfény (vagy UV sugárzás) éri.

Egy 2015-ös kutatás keretein belül öt különböző városban vásárolt gomba D-vitamin-szintjét vizsgálták. Ezek a gombák átlagosan 2,3 mikrogramm D-vitamint tartalmaztak 100 grammonként, ami 23%-a a napi szükségletnek. Ez a mennyiség azonban könnyen növelhető, ha néhány napig még érik a napsugarak a gombákat. Ha tehát szereted a gombát, és szeretnél több D-vitamint bevinni a szervezetedbe, akkor juttasd még több D-vitaminhoz a gombát, mielőtt elkészíted. Ha már te nem tudsz napozni, napoztasd a gombafejeket 2-3 órán át, majd készítsd el a szokásos módon.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X