Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 korai jel, hogy terhes vagy

10 korai jel, hogy terhes vagy

egészségmellbimbószerelemszexterhességterhességi tesztvárandósságvérzés
0

Írta:

Nem védekeztetek, kimaradt a mezeszed, vagy a következő jelek bármelyikét észleled magadon? Talán mégsem olyan nagy butaság beszerezni egy terhességi tesztet!

1. Viszkető mellbimbók

Az égő, zsibbadó, viszkető mellbimbók a terhesség első jelei közé tartoznak – ez azért van, mert a hormonok egyre több vért irányítanak a melleidbe.

2. Fájó mellek

Nagyjából négy hetes terhesként szoktak jelentkezni az extra érzékeny, érintésre fájó mellekkel kapcsolatos tünetek. A megtermékenyülés után megemelkedik a testedben lévő progeszteron szintje, ezért érződnek annyira nehéznek a melleid.

3. Megváltozik a vagina színe

Már pár hetes terhesként pirosas, lilás színűvé változhat a vaginád színe, ami miatt viszont nem kell aggódnod! Ez a tünet is a véráramlás gyorsasága miatt van.

4. Sok folyás

Egyik pillanatról a másikra megnőtt a folyásod mennyisége, ráadásul a színében, a szagában és a formájában is változást tapasztalsz? Az első utad a nőgyógyászhoz vezessen! Ha ugyanis nem terhességről van szó, akkor is ki kell vizsgáltatni magad, nehogy gombásodás vagy más betegség legyen a vége!

5. Furcsa hasi fájdalmak

Betudható menstruációs fájdalmaknak is, de ha a petefészkeid körül nyomást, erős fájdalmat és görcsöket érzel – menstruációs panaszok, vérzés nélkül – ráadásul nem is először, érdemes elvégezned egy tesztet. A rendkívüli fájdalmakat a megtermékenyített petesejt méhfalhoz való lökődése eredményezi, amit sokan megéreznek, de nem foglalkoznak vele.

45823260 - woman holding pregnancy test

6. Pecsételő vérzés

Az előző pontban említett furcsa fájdalmat nemritkán pecsételő vérzés követi, ami a megtermékenyített petesejt „beágyazódását” jelenti. Ez a kis vérzés alig észrevehető, csupán pár csepp, és minden bizonnyal nem a szokásos menstruációd időpontjában jelentkezik.

7. Felpuffadt has

A megnövekedett progeszteronszint anyagcserelassulást eredményez, amiért a normálishoz képest puffadtnak, keménynek és nehéznek érezheted a hasad és a gyomrod tájékát. Bár a puffadás egy gyakori menstruációs tünet, ha a vérzésed mégsem jelentkezik, akár terhes is lehetsz.

8. Hirtelen fáradtság

Korábban tele voltál energiával, manapság pedig szinte mindig álmos vagy és legszívesebben ledőlnél szundítani? A hirtelen fáradtság a terhesség korai szakaszában nagyon gyakori – ha pedig a terhességgel nem vagy tisztában, lehet, hogy szimplán nem veszel magadhoz elég kalóriát, így a magzanak nincs ereje növekedni a hasadban.

9. Késik a menstruáció

Ha eddig teljesen rendszeres és problémamentes periódusaid voltak, egy kimaradt menstruáció azonnal okot ad a terhesség gyanakodására. És, bár a késő menstruáció is sok más betegségnek állhat a hátterében, a leggyorsabban akkor tudsz a végére járni a dolgoknak, ha elvégzel egy terhességi tesztet.

10. Sötét mellbimbók

A terhességi hormonok erősen befolyásolhatják a melanin festéksejtek termelődését, ami a pigmentek pontos színéért felelős. Mivel a mellbe ilyenkor több vér áramlik, van rá esély, hogy a mellbimbók színe is sötétedik egy kicsit.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X